Za stan od 70 kvadrata Francuzima treba 8 godina rada

Francuska

Francuska

Francuskom domaćinstvu je prošle godine bilo potrebno 7,9 prosječnih bruto godišnjih plata da bi steklo stan u novogradnji, površine 70 kvadratnih metara, tako da su Francuzi po kupovnoj moći za nekretnine dosta ispod svojih susjeda, navodi se u studiji konsultantsko-revizorske kuće “Deloit”.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je jako teško postati vlasnik stana, konstatuje se u trećoj studiji o evropskom tržištu nekretnina kompanije “Deloit”, piše francuski list “Figaro”.

Situacija je u Francuskoj, ipak, bila nešto bolja u prošloj godini, budući da je u 2012. bilo potrebno 9,4 prosječnih bruto godišnjih plata za stan od 70 kvadrata, a što se duguje blagom padu cijena nekretnina (0,9 odsto u 2013), i još više sniženju kamatnih stopa, obajšnjava se u studiji.

Što se ostalih zemalja tiče, u 2013. ni Britanci nisu lako dolazili do nekretnina, budući da im je bilo potrebno 8,5 godišnjih plata da bi kupili stan iste kvadrature, ali i mnogo više za stan u Londonu, najskupljoj prestonici na Starom kontinentu, ispred Pariza.

Uprkos padu cijena nekretnina od 5 odsto, prošle godine je u Italiji bilo potrebno 7 godišnjih bruto plata da bi se stekao stan površine 70 kvadrata.

U studiji se dalje konstatuje da u kupovnoj moći za nekretnine postoje velike razlike od zemlje do zemlje. U Rusiji je, na primjer, potrebno 10 godina rada da bi se stekao isti stan, a u Danskoj samo 2.

Suprotno nekim razmišljanjima, cijene stanova nisu uvijek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije, navodi se u istraživanju. Tako su stanovi u nekim bogatim zemljama, poput Danske, Njemačke, Holandije ili Belgiji, vrlo pristupačni.

U Njemačkoj je za stan od 70 kvadrata potrebno izdvojiti tri prosječne godišnje bruto plate, što je ipak za jednu godinu više nego u 2012, jer su, poslije duge stagnacije, cijene nekretnina na njemačkom tržištu u prošloj godini nešto povećane.

Stanovi su pristupačni i u Portugalu i Španiji. Proglašavanjem “balona nekretnina” u Španiji, cijene su u prošloj godini pale 13 odsto, što je uticalo pozitivno na prodaju stanova, tako da je bilo potrebno 3,6 godišnjih zarada za stan od 70 kvadrata, za razliku od 5 godišnjih bruto plata u 2012.

Posted by on 2014-06-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login