Za suzbijanje korupcije potreban zajednički angažman

Bosna i Hercegovina, korupcijaRukovodstvo Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije podržalo je danas projekat “Predstavljanje anti-koruptivnih mjera na univerzitetima u BiH” Udruženja “Vesta” iz Tuzle uz konstataciju da je borba protiv korupcije dugoročan proces koji traži zajednički angažman i međusobnu podršku vladinih i nevladinih institucija na svim nivoima.

U saopštenju Agencije za prevenciju korupcije BiH navodi se da su predstavnici Udruženja “Vesta” prilikom posjete ovoj instituciji prezentovali svoj projekat kojeg finansira EU.

Projekat realizuje Udruženje “Vesta” u saradnji sa Omladinskim komunikacionim centrom iz Banjaluka, a tokom prošle i ove godine provodi se na univerzitetima u Tuzli i Banjaluci.

Projekat obuhvata 1 500 ispitanika, od kojih 1 000 na Univerzitetu u Banjaluci i 500 na Univerzitetu u Tuzli, a studentima je ponuđeno 26 različitih mogućnosti koruptivnog ponašanja i oni sami kreiraju upitnik u zavisnosti od situacija sa kojima se susreću.

“Očekujemo da će već krajem marta ili početkom aprila imati rezultate istraživanja, koji će javnosti biti predstavljeni. Na taj način imaćemo uvid u sve očigledniju sistemsku korupciju na univerzitetima u BiH”, rekao je prilikom razgovora sa rukovodstvom Agencije koordinator Projekta Mirza Efendić.

Direktor Agencija za borbu protiv korupcije Sead Lisak istakao je da rukovodi nezavisnom institucijom koja za svoj rad odgovara parlamentu BiH.

“Upravo ta činjenica daje nam veliku autonomiju i sama po sebi svrstava nas na stranu građana i civilnog društva. Agencija, kao što smo više puta spominjali, nije USKOK (Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj), niti ima operativne nadležnosti”, pojasnio je Lisak.

On je naglasio da operativne poslove obavljaju policijske agencije i tužilaštva na svim nivoima, a da je zadatak Agencije da utvrdi žarišta korupcije, radi na njenoj prevenciji i koordiniše između svih institucija u BiH u borbi protiv ovog oblika kriminala.

Rukovodstvo Agencije i predstavnici Udruženja “Vesta” dogovorili su buduću saradnju i obostranu podršku, te su zaključili da što prije treba uspostaviti zakonske i praktične mehanizme kako bi se zaštitila lica koja prijavljuju korupciju.

Posted by on 2012-01-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login