Zagađenje zraka može potrajati i tri sedmice

zagađenjeTemperatura na Ivan- sedlu (950 m nadmorske visine) je u nedjelju bila za 2 do 5 stepeni viša od temperature u Sarajevu na Bjelavama (630 m nadmorske visine).

U ovim slučajevima, hladniji zrak se zadržava na dnu kotline, jer je gušći i specifično teži i ne miješa s višim slojevima zraka. Na taj način dolazi do akumulacije svih zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, odnosno na dnu kotlina, a ovakva stanja mogu da potraju i do tri sedmice  – izjavio je za Agenciju Fena Enis Omerčić, viši stručni saradnik u Sektoru životne sredine u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine.

Te temperaturne inverzije, pojašnjava Omerčić, nastaju u kotlinama sa slabim ili nikakvim vjetrom i niskim temperaturama. Zbog toga je često temperatura na dnu kotline niža nego na višim terenima, kao što je to bilo i jučer.

Omerčić je naglasio da “zadnjih petnaestak godina, u Bosni i Hercegovini te temperaturne inverzije nisu trajale dugo”.

On podsjeća da su tokom sedamdesetih i osadmdesetih godina dvadesetog vijeka karakteristika zima našeg prostora bile upravo takve dugotrajne stabilne situacije te je i stepen zagađenja bio mnogo viši nego danas.

“Epizoda u kojoj se nalazimo sada je slična tim situacijama iz dvadesetog vijeka. Ne postoji nikakav garant da one neće opet postati redovne” – kazao je Omerčić.

Dodao je da se u narednim danima, od srijede ili četvrtka, očekuje pozitivna promjena atmosferskih uvjeta.

“No ne možemo tačno reći da li će ta promjena biti dovoljno jaka da u potpunosti pročisti zrak u našim kotlinama” – istakao je Omerčić.

Magla je prizemni oblak vodenih kapljica ili ledenih kristala koji su toliko sitni i lagani da uspijevaju lebdjeti u zraku.

Smog je engleska kovanica riječi “smoke” (dim) i “fog” (magla) i predstavlja pojavu u kojoj se u postojeću maglu akumuliraju emitovane zagađujuće materije.

Posted by on 2013-12-24. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login