Zagađenost ubije 1,7 miliona djece godišnje

Četvrtina slučajeva svih smrti djece mlađe od pet godina u svijetu rezultat je nezdrave ili zagađene okoline, uključujući prljavu vodu i zrak, pasivno pušenje ili nedostatak odgovarajuće higijene, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

zagađenostTakva okolina može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća, kazao je WHO u izvještaju, te stajati života 1,7 miliona djece godišnje.

“Zagađena okolina je smrtonosna – pogotovo za malu djecu”, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan. “Njihovi organi i imunološki sistemi koji su u razvoju, kao i manja tijela i disajni sistemi, čine ih posebno osjetljivim na prljavi zrak i vodu”.

U izvještaju Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas dječjeg zdravlja i okoliša WHO kaže da štetno izlaganje može početi još u stomaku, te se potom nastaviti ako su djeca izložena vanjskom i unutrašnjem onečišćenom zraku i pasivnom pušenju.

To povećava izglede za upalu pluća kao i za cjeloživotni rizik od hroničnih respiratornih bolesti poput astme.

Zagađeni zrak također povećava cjeloživotni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, kaže izvještaj.

U njemu se naglašava da su kućanstva bez pristupa čistoj vodi i sanitarijama, ona koja su onečišćena dimom od izgaranja goriva poput ugljena ili koriste otpad za kuhanje i grijanje, izloženija dijareji i upali pluća.

Djeca su također izložena štetnim hemikalijama kroz vodu, hranu, zrak i proizvode oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za javno zdravlje, kazala je da su takvi podaci težak gubitak, i u smislu smrti, i dugotrajnih bolesti i stope obolijevanja.

“Ulaganje u uklanjanje okolišnih rizika za zdravlje, poput poboljšanja kvalitete vode ili korištenja čistijeg goriva, rezultirat će ogromnim zdravstvenim koristima”, kazala je.

Posted by on 2017-03-08. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login