‘Zagrljaji’ Safeta Zeca u Historijskom muzeju BiH na Dan državnosti BiH

Grad Sarajevo i Atelje “Safet Zec”, u suradnji sa Historijskim muzejom BiH, organizatori su izložbe radova Safeta Zeca iz njegovog opusa ‘Zagrljaji’, koja će u toj muzejskoj instituciji biti otvorena 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Safet Zec
Safet Zec

Umjetnik Safet Zec kazao je u izjavi za novinare da su radovi iz opusa ‘Zagrljaji’ zapravo prisjećanje na rastanke, kao temu koja nas duboko dira.

“Ti rastanci, ruke govore mnogo – naglasio je. Dodaje da su djela iz ciklusa “Zagrljaji” prethodno krasila zidove venecijanske crkve “Santa Maria della Pieta”, a dolaze u Sarajevo uz podršku Grada Sarajeva.

“Izložbu ću dopuniti djelima iz istog ciklusa, koja su u Sarajevu, a Venecija ih nije vidjela. Odabrao sam Historijski muzej jer odlično komunicira sa porukom koju šalju moja djela” – kazao je maestro Zec.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović ponosna je na činjenicu da je upravo ta institucija kulture odabrana za lokaciju na kojoj će biti izloženi radovi poznatog bh. umjetnika, za koju kaže da je i dostojna jednog takvog ciklusa.

“Safet i Ivanka Zec odabrali su Historijski muzej BiH kao lokaciju za izložbu zbog njegovog historijskog značaja, ali i zbog simboličke vrijednosti”, naglasila je.

Podsjeća da je zgrada Historijskog muzeja BiH smještena u blizini mosta Vrbanja, gdje je 1993. godine stradalo dvoje mladih (Admira i Boško), koji su dijelom bili inspiracija autoru za stvaranje radova iz opusa ‘Zagrljaji’.

Izložba radova Safeta Zeca iz njegovog opusa ‘Zagrljaji’ bit će otvorena na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a djela će biti izložena do 29. februara 2020. godine. Kako je saopćeno iz Gradske uprave, prihod od izložbe bit će doprinos obnovi i poslovanju Historijskog muzeja, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH.

Posted by on 2019-11-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login