“Zagrljaji” Safeta Zeca u Veneciji

Izložba velikog umjetničkog ciklusa “Zagrljaji”, slikara Safeta Zeca, otvorena je danas u Veneciji na samom početku Venecijanskog bijenala, u prostorijama crkve “Santa Maria della Pieta”.

Venecija
Venecija

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom prisustvovala je ovom značajnom kulturnom događaju, koji je na svjetskoj umjetničkoj sceni prvi put prikazao i djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije.

“Opus ‘Zagrljaji’, kojeg sam počeo raditi još devedesetih godina, kompletirao sam zagrljajem Boška i Admire, ali ta zagrljena tijela koja leže u Sarajevu pod opsadom mogu biti bilo čija. Mi još uvijek imamo problem sa istinom koju moramo objašnjavati, o njoj govoriti kroz različite forme i kroz umjetnost. Gotovo 30 godina poslije svijet ne razumije to bezumlje ko je Boško, ko Admira i zašto su oni miješani. U umjetničkom smislu ovo je vrlo značajno za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, jer dešava se i na početku Venecijanskog bijenala”, rekao je maestro Zec.

U ovoj slikarskoj ekspresiji učestvuju barem tri neimara pozitiviteta. Jedan neimar je mladi par koji je poginuo zato da bi svoju smrt ugradili u vječni simbol ljubavi. Drugi neimar je slikar Safet Zec koji svojim maestralnim djelom ovjekovječuje tu žrtvu stasalu u simbol. Treći neimar je Grad Sarajevo u kome je žrtva također stasala u simbol,
Grad kome pripada i Safet Zec, Grad koji je pred planetarnim auditorijem branio najveće vrijednosti svijeta koji ne bijaše odveć privržen tim vrijednostima. Zagrljaj je najbolje sredstvo kojim raspolaže Eros u borbi protiv destrukcije Tanatosa, naveo je Esad Duraković u svom uvodu o djelu Safeta Zeca.

Sarajevska sopranistica Aida Čorbadžić izvela je na kraju ovog kulturnog događaja dvije sevdalinke.

Posted by on 2019-05-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login