Zahtjevi Plenuma građana Mostara

 Mostar, Plenum

Mostar, Plenum

Na večerašnjem sastanku Plenuma građana i građanki Mostara, koji je održan u OKC-u Abrašević, utvrđeno je nekoliko zahtjeva građana, a najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva  je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Takođe, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za krivična djela vezana za proteste. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg konkursa, kao i direktora svih kantonalnih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.

Građani traže da se demobiliziranim braniteljima omogući dostojanstven život kroz programe zapošljavanja i stručnih prekvalifikacija. Jedan od zahtijeva je i otvaranje istrage o radu Kantonalnog tužiteljstva i kažnjavanje odgovornih za nerješavanje trideset slučajeva ubistava od rata do danas.

Zaključeno je i da se formira Fond solidarnosti za uhapšene, prekršajno te krivično gonjene demonstrante.

Plenum će, kako je najavljeno, u toku sutrašnjeg dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Naredni sastanak Plenuma građana i građanki Mostara održat će se u subotu u 15 sati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španski trg gdje će u 17 sati biti održan mirni protest, saopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjena Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.

Posted by on 2014-02-15. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login