Zajednička izložba likovnih umjetnika

Collegium ArtisticumU gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu sinoć je otvorena zajednička  izložba likovnih umjetnika, profesora Mensura Porovića i Hamzalije Muhića.

Izloženo je po 40-ak njihovih djela, Porovićevih akrila na platnu, kao i jedan broj njegovih crteža, te Muhićevih kombinovanih tehnika.

Izložbu, koja će biti otvorena do kraja mjeseca, kratkim predstavljanjem je otvorio Senadin Musabegović i rezimirao da je ovoj dvojici autora, inače različitih umjetnika, zajedničko – crna figura, kao matrica, uspostavljena u okvirima djela snažnim potezom kista.

Porovićeve slike s izložbenim nazivom “Ispod neba…” nastale su u zadnjih godinu dana, dok je Muhić bez zajedničkog naziva svog ciklusa dao radove iz prethodne tri godine stvaranja.

Otvorenje je proteklo i u znaku apela Straje Krsmanovića, direktora Galerije Collegium Artisticum, za spas Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koja je nedavno zatvorena za posjetioce, te za očuvanje sedam institucija kulture od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu među kojima je i ta galerija.

Posted by on 2011-09-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login