Zaledilo najveće planinsko jezero u BiH: Blidinjsko jezero

Iznimno niske temperature uzrokovale su da se najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini, Blidinjsko jezero, koje se nalazi u dnu Dugog polja, na 1.184 metara nadmorske visine ove zimske sezone potpuno zaledi.

Ekipa Anadolu Agency (AA) zabilježila je ledeni pokrivač debljine i do deset centimetara. Na jezeru su na pojedinim dijelovima vidljivi i tragovi motornih snježnih saonica koje koriste turisti i avanturisti koji dolaze u posjetu Parku prirode Blidinje, koji je i dobio ime po Blidinjskom jezeru.

Vodena površina na šest kilometara kvadratnih

Blidinjsko jezero

Blidinjsko jezero

Jezero je dugo 2,5 kilometara, široko 2,1 kilometar, ukupne površine oko šest kilometara kvadratnih. Maksimalna dubina jezera je oko tri metra, a prosječna dubina oko pola metra.

Jezero se prvenstveno napaja vodom topljenjem snijega sa okolnih planina, Vrana i Čvrsnice. Ljeti velik dio vode iz Blidinjskog jezera nestaje u ponorima, zbog čega znatno opadne razina jezera. U njemu se nalaze brojne porodice klijena, oštrulje, podbile i kalifornijske pastrmke. Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto.

Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja, jezero se nalazi na području općina Posušje i Tomislavgrad.

Inače, zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika područje oko jezera i jezero je 30. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava, koja sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste, pitke vode. To područje je poznato kao i jedno od najbrojnijih staništa endemskog bora munike.

Hodočašće na grob prelijepe Dive

Blidinjsko jezero Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero, između ostalog su i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno na 2.228 metara nadmorske visine, u mjestu zvanom Masna Luka, a u njemu je smještena i umjetnička galerija.

Treba spomenuti i prelijepe masive Čvrsnice kao i poseban geomorfološki rezervat Diva Grabovica, koji u okviru prelijepe cjeline obuhvata i kanjon rijeke Grabovice.

Blidinjsko jezero

Blidinjsko jezero

U parku se, također, nalazi i poznato svetište na Kedžari poznato po grobu prelijepe Dive kćeri Luke Grabovca iz Rame. Naime, ona se neobično svidjela begu Kopčiću te ju je i zaprosio, a budući da na to nije pristala, Diva bježi i skriva se u Poljima kako bi sačuvala svoju čistoću. Međutim, beg je uz pomoć uhode nalazi i ubija. Na mjesto gdje se nalazi Divin grob svake godine u mjesecu julu hodočasti mnoštvo ljudi, a osobito djevojaka.

Inače, park prirode Blidinje obuhvaća područije planinske masive Čvrsnice, Čabulje i Vrana, a obuhvaća područje grada Mostara te općina Posušje, Tomislavgrada, Prozor-Rame i Jablanice.

Posted by on 2015-02-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login