Žalfija je prirodni antibiotik

žalfija

žalfija

Najpoznatija kao sastojak osvježavajućeg čaja, žalfija je prije otkrića antibiotika bila spas kod svih vrsta upala. Spisak stanja u kojima može pomoći je dugačak, daje odličan ukus brojnim jelima, a dio je i krema za njegu kože i šampona protiv peruti.

Kuhari je preporučuju kao važan sastojak marinada za svinjetinu, jagnjetinu i ribu, nerijetko je i na spisku potrebnih namirnica za pripremu brojnih kuhanih jela i roštilja, ali prije otkrića antibiotika, nije bilo važnije biljke od žalfije.

Čaj od listova ove biljke korišten je kod upala grla, ždrijela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu, moglo bi se reći da je žalfija antibiotik širokog spektra.

Primjenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login