Zamrznuto više od 50 miliona švicarskih franaka povezanih s FIFA-om

Ministarstvo pravosuđa Švicarske zamrznulo je više od 50 miliona švicarskih franaka (46 miliona eura) povezanih s FIFA-om. Sredstva su zamrznuta na zahtjev američkih vlasti u sklopu antikorupcijske istrage unutar svjetske nogometne federacije, potvrdio je glasnogovornik švicarskog Ministarstva pravosuđa pisanje dnevnika “Tages Anzeiger”.

FIFA

FIFA

“Američke vlasti su tražile dokumente povezane s 50 računa u različitim bankama, preko kojih se navodno prebacivao novac povezan s korupcijom”, rekao je glasnogovornik Folco Galli, dodajući da je zamrznut “visoki dvoznamenkasti milionski iznos”, koji se kreće od 50 do 100 miliona švicarskih franaka, a nakon zahtjeva američkih vlasti.

Američke vlasti su još u martu tražile od švicarskih vlasti informacije o 50 bankovnih računa otvorenih u deset banaka u Švicarskoj, među kojima su banke UBS, Credit Suisse, Pictet, BS i Julius Baer, navodi “Tages Anzeiger”.

Ured glavnog švicarskog tužioca u ponedjeljak je objavio da je primio “izvještaje o 133 sumnjive transakcije na bankovnim računima povezanim s FIFA-om i s dodjelom domaćinstava svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine”.

Trenutno je 39 osoba, od kojih je 12 proglašeno krivim, te dvije marketinške firme, pod istragom američkog pravosuđa koje procjenjuje da je od 1991. u FIFA-i isplaćeno oko 200 miliona dolara mita.

Posted by on 2015-12-18. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login