Zanemarljiv napredak BiH

BiH, Evropska komisijaBiH je u odnosu na prošlu godinu napavila zanemarljiv napredak zbog konfrontacije i paralize unutar vlasti između dva entiteta, navodi se u godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku  zapadnog Balkana.

U izvještaju stoji da u BiH ne postoji saglasnost o osnovnom pravcu u kojem zemlja treba da ide i njenoj budućnosti, prenosi “Oslobođenje”.

Zanemarljiv napredak ostvarila je i Albanija zbog sukoba vodećih partija, a najlošiju ocjenu će dobiti Kosovo, zbog korupcije i organizovanog kriminala.

Izvještaj o napretku Srbije je povoljan zbog hapšenja optuženih za ratne zločine, ali to ne znači da će dobiti pozitivno mišljenje. Makedonija će vjerovatno dobiti povoljan izvještaj, dok će Crna Gora uz povoljan izvještaj dobiti i datum početka pregovora za učlanjenje u EU.

Izvještaj će sutra predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću predati direktor za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Piere Mirel.

Do sutra u podne, kada će biti objavljen na veb portalu Evropske komisije, izvještaj nosi oznaku tajnosti.

Posted by on 2011-10-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login