Zapadni Balkan traži učinkovitu zaštitu jedinstvenih i divljih rijeka

Međunarodna konferencija “‘Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka zapadnog Balkana i njihovih ljudi” koju organiziraju nevladine organizacije Arnika (Češka), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i WWF Adria, a financiraju Europska unija, “Transition” program Češke Republike, Global Greengrants Fund i fondacija Heinrich Böll, bit će održana od 27. do 29. novembra u Sarajevu.

Doljanka, Jablanica, MHE
Doljanka, Jablanica, MHE

Konferencija je reakcija na kontinuirano pregrađivanje divljih rijeka na zapadnom Balkanu hidroelektranama. Kako navode iz Centra za životnu sredinu, u čitavoj regiji je projektirana izgradnja oko 2.700 novih hidroelektrana. Pravni i praktični alati za zaštitu rijeka, poput europske mreže zaštićenih područja Natura 2000 ili Arhuske konvencije bit će glavne teme konferencije koja će ugostiti ekologe i aktiviste zajedno s vladinim i regionalnim predstavnicima u cilju pronalaženja zajedničkog dogovora o učinkovitoj zaštiti rijeka.

”Govornici koji će prisustvovati konferenciji imaju dugogodišnje iskustvo u vršenju monitoringa podataka, korištenju zakona o pristupu informacijama, kao i europskim direktivama o zaštiti prirode”, kaže organizatorica konferencije iz Arnike Zuzana Vachůnová.

Posted by on 2019-11-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login