Zapaljena olimpijska baklja u drevnoj Olimpiji

 olimpijska baklja U drevnoj Olimpiji gdje su se održavale antičke olimpijske igre zapaljena je baklja koja je krenula na put prema Londonu manje od 80 dana do početka Igara.

Grčka glumica Ino Menegaki zapalila je olimpijsku baklju uz pomoć paraboličnog zrcala u drevnoj Olimpiji. Time je počelo odbrojavanje do početka Olimpijskih igara u Londonu čije se otvorenje održava 27. jula.

Tradicionalna svečanost održana je na mjestu gdje su se održavale antičke olimpijske igre, a baklja je krenula na put prema Londonu. Prvi nositelj je grčki plivač na duge staze Spyros Gianniotis koji je prošle godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu na deset kilometara.

Štafeta će se po Grčkoj nositi sedam dana, a potom će biti predana organizatorima Igara koji će je zrakoplovom prebaciti u London. Baklja će u Velikoj Britaniji prijeći ukupno 12.800 kilometara, a izabrano je 7.300 nositelja.

“Ovom svečanošću započinjemo konačno odbrojavanje do sna koji je usnut u Singapuru prije sedam godina kada je London izabran za domaćina olimpijskih igara 2012.”, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.

Posted by on 2012-05-11. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login