Započnite dan na najbolji način

Neznatan je broj ljudi koji vole ustajati rano, ali obzirom da većina nas to mora, evo kako to učiniti s manje muke.

spavanje, pospanost, umorMalo ko od nas voli jutra. Bilo da je mamurluk uzrok, bilo da je razlog pomisao na to da će vam nadređeni disati za vratom tokom ostatka dana. Bez obzira na to što vas mučilo ujutro, važno je imati na umu to da će vam dan uglavnom biti onakav kako ga započnete. Evo deset ideja koje će vam pomoći da vam od jutra sve krene na bolje.

Zvonjava sata. Prvo s čime se morate suočiti ujutro je zvonjava alarma. Obzirom da je ona neizbježna, zašto ne biste odlučili zavoljeti je? Promijenite zvuk alarma. Neka to bude nešto što će vas natjerati na smijeh i što vam inače diže raspoloženje. Neki smiješni zvuk. Ili omiljena pjesma.

Zora rana. Namjestite alarm da zvoni što je ranije moguće. Jutarnji je zrak svjež i istjerat će iz vas mrzovolju. Usto, imat ćete više vremena da se pripremite za dan koji slijedi. Stići ćete doručkovati. Uživati u kafi. I nećete previše žuriti. Čisto sumnjamo da vam se sviđa mokra košulja ili majica ispod pazuha nakon što ste trčali na posao!

Hrana za duh i tijelo. Dobra hrana može vam pokrenuti mozak kao malo šta drugo. Izradite sedmični plan doručka i učinite ga raznolikim kako vam jedno te isto jelo ne bi brzo dosadilo. Klasika – voćni sok, sušeno voće, med, bademi, orasi, žitarice, jaja, jogurt, čaj, kaše, mlijeko… Birajte i kombinirajte.

Oznojite se. Jutra su najbolje vrijeme za vježbanje. No, pazite da vas vježba ne iscrpi previše. Dug je dan. Uz trčanje, bicikl, čučnjeve, sklekove, itd., možete se baviti i jogom ili jednostavnim vježbama istezanja. To će vam samo pomoći da se skockate i skoncentrišete na dan koji slijedi.

Hladan tuš. Stanite ispod tuša i jednostavno sami sebe šokirajte hladnom vodom. Ako niste sposobni za to, pokušajte izbjegavati jako toplu vodu jer ona samo opušta mišiće i samo će vas uspavati.

Jutarnja doza humora. Ima li šta bolje ujutru od kafe i malo smijeha? Napravite neki topli napitak i prelistajte novine ili prosurfajte nekim novinskim portalima i umjesto depresivnih vijesti potražite one zabavne. Potražite karikature, viceve i ostale zabavne sekcije i umjesto upijanja crne hronike nasmijte se do suza.

Horoskop ili hororskop. Kad već listate novine ili surfate omiljenim portalom svratite i do dijela s horoskopom. Dobit ćete povišicu. Dečko će vam pokloniti prsten. Bit ćete zdravi. Pronaći ćete ljubav života. Malo pozitivnih „predviđanja” samo vam može koristiti. U slučaju da je horoskop više hororskop, jednostavno potražite neki drugi, veseliji i pozitivniji.

Spremnost je vrlina. Znamo da je sinoć bila ludnica na izlasku, večeri… Sve što želite je baciti se u krevet i ne micati se do jutra. No, možda bi bilo bolje da skupite još malo snage i pripremite se za naredni dan – odjeća, dokumenti, papiri, ključevi, itd – kako vam se ne bi dogodilo da ne znate gdje vam je rep a gdje glava kad zasvira omiljeni vam jutarnji alarm.

Repriza. Pod uslovom da ste pratili savjet o ranijem ustajanju, možete pogledati reprizu omiljene humorističke serije ili sapunice jer sad imate više vremena. I to vam može podignuti raspoloženje. Ili možda neki televizijski program s jutarnjim vježbama. Izbjegavajte vijesti. Nije dobro da dan započnete s podacima o poginulima u potresima, ratovima, saobraćajnim nesrećama… A ako automobilom idete na posao, provjerite, prije nego li krenete iz kuće, kakvo je stanje na cestama.

I dobro vam jutro!

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login