Zapošljavanje mladih u preduzeću Binas

Bugojno

Bugojno

S ciljem da podmladi postojeći kadar i stvori uvjete za dalji razvoj preduzeća, bugojanski “Binas” je izvršio prijem većeg broja mladih i obrazovanih ljudi, koji svoju perspektivu vide u namjenskoj industriji.

– Dioničko društvo “Binas” trenutno broji 200 radnika, a do većeg zapošljavanja došlo je u ovoj godini, koja je na tom planu bila posebno uspješna. Zaposleno je oko pedeset radnika, uglavnom inžinjera, elektrotehničara i mladih ljudi mašinske struke, koji ovdje vide svoju budućnost. Istovremeno, oko dvadeset radnika otišlo je u penziju. Na ovaj način poboljšana je starosna i kvalifikaciona struktura uposlenih, i stvorene su pretpostavke za postizanje dobrih poslovnih rezultata u realizaciji narednih poslovnih ugovora – kazala je Ineta Velagić, sekretar Društva.

Među zaposlenim inžinjerima mašinstva je Muamer Đulović, koji je Mašinski fakultet završio u Zenici. Njegova želja da po okončanju školovanja dobije posao ostvarila se dolaskom u preduzeće “Binas”.

– Očekivao sam da dobijem posao u svojoj branši i, evo, tu sam. Nama mladima koji smo se zaposlili ovo je sjajna prilika da pokažemo šta smo naučili na fakultetima, ali i da naučimo nešto novo. To nam je, naravno, novi izazov – kazao je.

Njegov kolega Armin Halaba je, također, inžinjer mašinstva. Školovao se u Bihaću. Danas je, veli, sretan što je dobio priliku da se zaposli.

– Ovo mi je u suštini drugi posao. Drago mi je da sam u firmi u kojoj sam naišao na veliko razumijevanje. Nadam se da će to ići sve kako treba i da ću ostati na poslu, jer puno se toga ovdje može naučiti – dodao je.

Od prije nekoliko mjeseci posao u preduzeću “Binas” ima i Adis Velić, koji je završio srednju Elektrotehničku školu u Bugojnu.

-Drago mi je da sam dobio priliku da dobijem posao u “Binasu”. Zaposlen sam već četiri mjeseca, a radim na CNC mašini. Nije mi teško i veoma sam zadovoljan – kazao je Velić
.
Po riječima Seada Burnića, rukovodioca proizvodnje u “Binasu” uporedo s upošljavanjem radnika radilo se na poboljšanju uvjeta za rad u proizvodnim pogonima, uvođenju novih tehnologija i nabavci mašina i alata bez kojih proces proizvodnje ne bi bio moguć.

– Naš trend u 2014. bio je da proširimo proizvodnju novim tehnologijama, pogotovo u segmentu obrade rezanja metala i prerade plastike. Uglavnom, zastupljene su sve tehnologije u oblasti metaloprerade. Nabavili smo više od dvadeset mašina i, u međuvremenu, primili veći broj mladih inžinjera, koji već daju dobre rezultate u ovim tehnologijama, kao i radnika koji rukuju novim mašinama – naglasio je Burnić.

Dodaje da se u narednim mjesecima u “Binasu” očekuje ekspanzija posla, upošljavanje novih radnika i nabavka savremenijih mašina, koje mogu zadovoljiti veoma rigorozne zahtjeve namjenske industrije.

Posted by on 2014-11-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login