Zašto biste trebali izbjegavati lift?

stepenice

stepenice

Naučnici sugeriraju da su kratki rafali dnevnih vježbi mnogo učinkovitiji od dugog vježbanja u teretani te savjetuju da parkirate automobil dalje i hodate, izađete iz tramvaja stanicu ranije i penjete se stepenicama do ureda umjesto liftom.

Vjerujete li da možete smršavjeti samo ako provedete sate u teretani, možda će vas razveseliti novo otkriće naučnika koji kažu da samo jedna dodatna minuta žustre aktivnosti koju obavljate svakodnevno može pomoći da izgubite kilograme viška. U istraživanju su praćene aktivnosti 4.500 odraslih osoba te je utvrđeno da je za naše srce i pluća puno važnije koliko često vježbamo nego samo trajanje treninga, piše MailOnline.

Otkrili su i da nekoliko kratkih rafalnih vježbi ima isti učinak kao i duže, ali manje česte vježbe. Te kratkotrajne vježbe mogu uključivati penjanje stepenicama do ureda umjesto liftom, hodanje do trgovine ili silazak na stanici ranije i žustro hodanje.

Voditelj istraživanja dr. Jessie Fan sa Univerziteta u Utahu kaže da su utvrdili da je za sprečavanje debljanja intenzitet aktivnosti važniji od trajanja. ‘Čak i kratki rafali žustre aktivnosti mogu dovesti do pozitivnog učinka.’

U studiji je utvrđeno da je kod žena svaka minuta provedena u aktivnostima visokog intenziteta i kratkog trajanja bila povezana sa smanjenjem indeksa tjelesne mase od 0,07. Naučnici objašnjavaju da to znači da bi žena visoka 168 centimetara koja bi se redovno na posao penjala stepenicama težila 186 grama manje od žena iste visine koja bi se vozila liftom. Rezultati su bili slični za muškarce.

Dodatna minuta intenzivne aktivnosti dnevno smanjuje vjerovatnost pretilosti za dva posto kod muškaraca i pet posto kod žena. ‘Penjanje stepenicama, hodanje u dućan ili između sastanaka daju pozitivne zdravstvene promjene. Poruka glasi: malo više truda može donijeti važne zdravstvene koristi’, piše u studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Health Promotion.

Posted by on 2013-09-03. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login