Zašto je dobro konzumirati jaja

jaja

jaja

Jaja se nerijetko nađu na tapeti zbog straha od holesterola te ih mnogi nastoje izbjegavati. Međutim, činjenica je zapravo da su jaja sjajna, zdrava namirnica koja donosi mnoge prednosti za organizam i cjelokupno zdravlje. Slijedi pet jako dobrih razloga za redovnu konzumaciju jaja.

Jaja su dobila negativnu reputaciju zbog bojazni od holesterola, no časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo, prenosi T-portal.

Jaja su jako važna za vrijeme trudnoće
Jaja su prepuna kolina, vitamina B koji je jako bitan za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Takođe, unos kolina u organizam povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Daunovog sindroma i demencije, piše Huffington Post.

Jaja mogu pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima
Konzumacija doručka bogatog proteinima pomaže u obuzdavanju žudnje za hranom kasnije tokom dana, pokazalo je istraživanje prošle godine. Visoko kvalitetni proteini u jajima pomaže u održavanju sitosti tokom cijeloga dana. Stoga, ako želite izgubiti nekoliko kilograma ili pak želite spriječiti posezanje za čipsom i slatkišima u večernjim satima, razmotrite da u doručak uvrstite jaja.

Jaja mogu poboljšati reflekse
Nedavna studija pokazala je kako tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima, pomaže u jačanju refleksa, a reakcije bilježene na refleksima na koljenima pokazuju kako jaja imaju jači učinak nego placebo. Naučnici tvrde da tirozin može pomoći prilikom donošenja brzih odluka u situacijama poput vožnje automobila.

Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od karcinoma
Antioksidansi u jajima mogu pomoći u smanjenju rizika od oboljenja od karcinoma i bolesti srca. Premda kuhanje u jajima smanjuje količinu antioksidansa za pola, ta količina i dalje je jednaka onoj koja se nalazi na primjer u jabukama.

Jaja mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska
Proteini u jajima mogu pomoći u smanjenju krvnoga pritiska, jer djeluju poput ACE (angiotenzin konvertaze-enzim) inhibitora u tipu lijeka za hipertenziju. Naravno, smanjeni krvni pritisak uvelike umanjuje i rizik od bolesti srca.

Naravno, valja imati na umu da jaja ne morate isključivo jesti za doručak. Tvrdo skuhajte jaja i koristite ih kao određenu vrstu grickalice između obroka. Naime, jaja su izvrstan izvor energije. Takođe, mogu biti i sjajan ručak ili pak večera – pomiješajte ih sa špinatom, lukom, brokulom, šparogama, gljivama ili bilo kojim drugim povrćem i uživajte u sjajnom obroku.

Međutim, pripazite na dnevni unos proteina. Naime, nedavna studija pokazala je kako proteini životinjskog porijekla povećavaju smrtnost u odraslih mlađih od 65 godina. To, naravno, ne znači da proteine životinjskog podrijetla, poput jaja, treba izbjegavati već prehrana valja biti uravnotežena te bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i proteinima biljnog porijekla.

Posted by on 2014-05-04. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login