Zašto je Hrvatska blokirala bh. mlijeko?

mlijekoRazlozi zbog kojih je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u zemlje EU još uvijek nisu sasvim jasni. Dok bh. zvaničnici tvrde da su ispunjeni svi uslovi koje je postavila Evropska unija, mljekari sumnjaju da je riječ o “osveti” zbog neprihvatanja zahtjeva Hrvatske da ostane u CEFTA-I bez obzira što je ulaskom u EU izgubila pravo na to. Drugi, pak, misle da je riječ o čistoj “pakosti” po principu “nek komšiji crkne krava”.

Taman kad su mislili da za njih dolaze bolji dani proizvođače mlijeka dočekao je hladan tuš, nema izvoza do daljenjeg, otkup je ponovo nesiguran, a otkupne cijene preniske. Husein Selimović, predsjednik Saveza Udruženja poljopvrednika USK, kaže:

‘’Već duže vrijeme otkupna cijena za svježe sirovo mlijeko je totalno preniska, najniža ikad. Nadali smo se da će mljekare povećati otkupne cijene kad krene izvoz. No, sada, u ovoj situaciji čisto sumnjam da će se otkupna cijena povećavati.’’

Odluka Hrvatske da uloži žalbu na odluku o izvozu bh. mlijeka iznenadila je sve, pa i predstavnike EU. Ni nakon dva dana ne zna se pravi razlog.Mljekari sumnjaju da je riječ o tome da Hrvatska nije oprostila BiH što nije podržala zahtjev te zemlje da ostane u CEFTA-i Sporazumu o regionalnoj bescarinskoj trgovini i nakon ulaska u EU.

‘’Hrvatska je pri ulasku u EU tražila da nastavi trgovinu po CEFTA sporazumu, gdje bi svoje proizvode plasira i u BiH i susjedstvu bez carina, no to joj nije omogućeno. Mislim da je to razlog zbog kojeg su samo čekali priliku i iskoristili momenat na vrlo neprimjeren način’’, pojašnjava direktor livanjske mljekare Željko Marijan.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio je za naš radio da je u razgovoru sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić doznao da se iza prigovora kriju “neraščišćeni računi”.

‘’Gospođa Pusić mi je čak rekla da se to desilo jer mi stojima iza afere u kojoj su otkrivene visoke količine aflatoksina u mlijeku pojedinih proizvođača iz Hrvatske prije tri godine. Ja sam joj na to odgovorio da je istina da smo izvršili kontrolu i eliminisali otrovno mlijeko i nije valjda da očekuje od mene da u takvim situacijama pustimo građane BiH da piju otrovno mlijeko.’’

Marijan smatra da je izgovor Ministarstva poljoprivrede Hrvatske da su bh. proizvodi jeftiniji te bi ugrozili mljekarsku industriju te zemlje neutemeljeni, napominjući da BiH ima neznatne količine za izvoz u odnosu na zemlje u okruženju.

‘’To ne pije vode jer cijela BiH proizvede 210 miliona litara mlijeka godišnje, Hrvatska 600 miliona, a Srbija 1300 miliona. Od tih 210 miliona litara mi možemo u najboljem slučaju izvoziti četvrtinu, a tako mala količina zaista ne može ugroziti nikoga.’’

I Boris Pašalić, zamjenik ministara poljoprivrede RS napominje da su police trgovinskih lanaca u BiH preplavljene mlijekom i mliječnim proizvodima iz Hrvatske, te da ni u kom slučaju ne mogu biti na gubitku.

“Ovo je čisto kupovanje vremena, Hrvatska izvozi svoje proizvode u BiH ali evo koristi mogućnost da spriječi uvoz istih tih proizvoda iz BiH.”

O razlozima zbog kojih je prigovor uložen, predstavnici BiH razgovaraće početkom iduće sedmice u Briselu sa predstavnicima EU.

Ali odluka o izvozu ili zabrani izvoza biće donesena tek 16. septembra, izjavila je tokom regionalne konferencije u Beč uministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

‘’Što se izvoza mlijeka tiče, sljedeći mjesec će se o tome odlučivati na razini Unije i ovisno o zadovoljenim fito-sanitarnim standardima biće iili neće biti moguće.’’ Poručila je Pusić.

Posted by on 2015-08-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login