Zašto je s godinama teže oporaviti se nakon partijanja?

mamurlukČinjenica je da teže podnosimo posljedice burne noći što smo stariji. Istraživanje je otkrilo da teže razgrađujemo alkohol pa tulumarenja s godinama mogu biti sve veći teret. Andrea Petersen objasnila je zašto nam to teže pada.

Mozak sporije reagira, ali i funkcije jetara su ograničenije stoga nas u četrdesetima mamurluk nakon popijene koje čašice više duže drži. Mijenja se i struktura mišića na tijelu, odnosno manje je mišićne mase u odnosu na dvadesete ili tridesete, što također utiče na neprospavanu noć praćenu većim unosom alkohola u organizam. Poznato je da mišići apsorbiraju više alkohola nego masno tkivo, kojeg, što smo stariji, ima sve više. Veliki uticaj ima i količina vode u organizmu, koje je sve manje kako starimo, a to se manifestira većim zadržavanjem alkohola u krvi i bržom dehidracijom, tvrdi Petersen.

Ne treba izostaviti ni činjenicu da što su ljudi stariji, više koriste lijekove koji mogu negativno uticati na organizam nakon popijene čašice. Petersen stoga preporučuje jedno alkoholno piće na dan za žene, a za muškarce najviše dva.

Posted by on 2013-11-25. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login