Zašto je više žrtava na Haitiju nego u Čileu?

Haiti zemljotres

Posljedice zemljotresa na Haitiju

Uprkos tome što je zemljotres u Čileu bio čak 500 puta jači od onog na Haitiju, na Haitiju je broj žrtava skoro 300 puta veći. Najveći razlog za to je specijalan sistem izgradnje. Više od 700 žrtava zemljotresa u Čileu izgleda kao sitnica u poređenju sa 220.000 poginulih na Haitiju.

Očigledan razlog veće razornosti zemljotresa na Haitiju je činjenica da je Čile mnogo bogatija zemlja od Haitija, pa je i kvalitet samih građevina u toj zemlji bio daleko bolji.

Osim toga, Čileanci su imali iskustva sa zemljotresima i bili su bolje pripremljeni. Oni tačno znaju koja su mjesta najbolja za skrovište dok traje zemljotres.

Sem toga, ne treba zaboraviti ni veliku razliku kada je u pitanju epicentar zemljotresa. U Čileu je epicentar registrovan 34 km pod zemljom i bio je 115 km udaljen od najbližeg većeg grada (Konsepsiona). Za razliku od njega, epicentar zemljotresa na Haitiju je bio samo 13 km pod zemljom i odmah pored prijestolnice Port-o-Prensa.

Čile zemljotres

Posljedice zemljotresa u Čileu

Međutim, ono što se smatra kao presudno za to što je zemljotres u Čileu nije bio razoran kao onaj na Haitiju je i njihov specijalan sistem izgradnje koju su počeli da primjenjuju od razornog zemljotresa 1960.godine. Čile je tada pronašao način kako da zgrade učini stabilnijim i otpornijim u slučaju zemljotresa. Zgrade su od tada građene tako što ih podupiru specijalni betonski stubovi, koji su ojačani čeličnim okvirom. Kada dođe do zemljotresa, stubovi mogu da izdrže skoro do samog kraja, a čelično pojačanje ostaje čitavo, tako da zgrada ostaje da stoji uspravno i teško se ruši.

“Nažalost, zemljotres kao ovaj od 8.8 stepeni Rihterove skale je neka granica do koje ove metode mogu pomoći”, izjavio je profesor Taylor sa Univerziteta u Bristolu.

bbc / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login