Zašto su Bosanci i Hercegovci nezadovoljni?

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini su nezadovoljni svi – i mladi i stari. Nebitno imaju li posao ili nemaju, da li su penzioneri, studenti ili srednjoškolci. I sve to zbog toga što nemaju novca. To ih deprimira ne samo na društvenom, već i privatnom planu. No, malo ko od naših sagovornika ima recept kako stvari promijenti na bolje, niti imaju rješenje da život poboljšaju.

Bosanskohercegovačke vlasti imaju najmanju podršku svog stanovništva u svijetu, barem tako pokazuje anketa američke istraživačke agencije Galup. Samo osam posto ovdašnjih građana podržava vlasti i njene vođe. A nezadovoljni su svi – i mladi i stari. Glavni razlog njihovog nezadovoljstva, kako kažu Dobojlije, je neimaština u kojoj žive.

Prema istom istraživanju, čak 91 posto stanovništva u BiH smatra da je korupcija najraširenija među vlastima, a nezaposlenost najveća u regiji. U ovoj zemlji, kako nam kažu Mostarci i Sarajlije, sa diplomom, a bez stranačkih i rodbinski veza, posao nije moguće dobiti.

Osim nezaposlenosti, istraživanje Galupa je pokazalo i da su veliki problemi u BiH i duboke etničke tenzije koje su prisutne i dvije decenije nakon rata, gdje se ne samo vlasti i mediji nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti.

Slušajući nezadovoljne bosanskohercegovačke građane, čovjek ne može da se ne zapita – zbog čega onda ne mijenjaju stvari sa mrtve tačke i kako je moguće da na svakim izborima glasove daju upravo onima koji su ih i doveli do toga. Ali, to je, ipak, neka druga priča.

rse / bih-x

Posted by on 2014-10-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login