Zastrašujuće posljedice protesta u BiH

protesti, BiHNakon cjelodnevnih nereda i nasilja na ulicama Sarajeva, zatim Tuzle, Mostara, Bihaća, Zenice i drugih bh. gradova, situacija u Bosni i Hercegovini se smirila.

Tokom protesta i nereda u petak zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, zgrada Općine Zenica i zgrada pravsudnih institucija u Tuzli.

U Mostaru su, također, zapaljene zgrade Skupštine HNK, Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, sjedišta HDZBiH, lokalnog odbora SDA, kao i dvije privatne kuće i, navodno, još neki objekti.

Policija u Sarajevu uhapsila je veći broj osoba zbog učešća u neredima i  nasilja. Također, policija je u Mostaru večeras uhapsila najmanje 30 osoba, uglavnom poznatih policiji.

Kako je rekao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, u Tuzli je privedeno osam osoba.

Premijeri Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona Sead Čaušević i Munib Husejnagić podnijeli su ostavke pod pritiskom protesta, premijer Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača kazao je za AA da neće podnijeti ostavku.

U prva dva dana demonstracija povrijeđeno je 47 lica u Tuzli.

U Zenici je privedeno 20 osoba, dok su 53 osobe povrijeđene. Među povrijeđenima je bilo 13 policajaca.

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica rastjerali su demonstrante kod Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je tokom popodneva zapaljena. Na ulicama Sarajeva su policijska vozila, a u toku su i hapšenja izgrednika.

Posted by on 2014-02-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login