Zasvijetlit će nam Feral

Feral Tribune

Feral Tribune

Teško da je i jedan magazin na ovim prostorima ikada okupio na jednom mjestu ekipu kakvu je okupio splitski satirični sedmičnik Feral Tribune.

Radi se, naime, o vrhunskim majstorima pera, čiji su nam humor i inteligentna satira pokazali da ništa nije previše dobro da bi bilo istinito. Jer, koliko god puta nam Fetral osvjetljavao mračne kutke nacionalizma, zločina, mafijaških lobija, svojim nam je postojanjem svjedočio o nesalomivosti ljudskoga duha. I ne samo to. Feral je bio rijetka novina u kojoj je izvranredno umijeće pisanja bilo povezano sa besprijekornim, preciznim i duhovitim kritičkim duhom, i nesalomivim ljudskim i novinarskim integritetom.

Osnivači i urednici Ferala, Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović, kao i svi ostali koji su pisali za Feral, postali su na ovim prostorima sinonim za neponovljiv spoj literarnog i novinarskog umijeća.

Feralovi čitatelji su, također, ljudi iz svih krajeva bivše nam domovine, koji su odjednom postali blisko povezani. Jedni su u Feralu imali utočište od mraka svoje stvarnosti, drugi inteligentno komično olakšanje, treći intelektualni izazov… Svi koji smo ga čitali, međusobno prepričavali, birali najdraže tekstove i čitali ih iznova, i svi oni koje je Feral inspirirao da se pisanjem bave uz imperativ integriteta i neumornog kritičkoga duha, sa zadovoljstvom ćemo konstatirati da će Feral ostati upisan u povijesti medija ovih prostora, i u naše lično pamćenje.

Feral Tribune konačno u digitalnom izdanju

Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane od juna 2009. godine uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo radili su na izradi digitalnog izdanja svih brojeva Feral Tribunea, te istovremeno na tribinama u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu pokušavaju potaći raspravu i razmišljanje o položaju novinara i medija u regiji danas, te o perspektivama nezavisnoga novinarstva.

Digitalno izdanje svih brojeva Ferala uključuje DVD paket s pratećom brošurom koju je dizajnirao kreativni tim u agenciji Fabrika u Sarajevu, a predstavljanje DVD-a održat će se u Zagrebu u klubu Booksa 18. februara u 18 sati.

„Ovo je posljednja od četiri rasprave koje smo dosada organizirali. Pored rasprave, predstavit ćemo i, konačno, kompletirano digitalno izdanje Ferala. Nadamo se da ćemo sličnu promociju uskoro moći organizirati i u Sarajevu. O tome nemamo nikakve konkretne planove, ali je vjerovatno da će se desiti“, rekao je Boro Kontić, direktor Mediacentra.

„ Otkrili smo da, zapravo, postoje samo dva mjesta na kojima se čuvaju izdanja Feral Tribunea – njihova redakcija i Mediacentar u Sarajevu. Kako novinski papir propada, mi smo odlučili da napravimo digitalizaciju. I, naravno, ne samo zbog toga. Feral Tribune predstavlja najveći žurnalistički pothvat na ovim prostorima, te će sigurno dobro poslužiti za istraživanje povijesti ovdašnjeg medijskog prostora“, dodao je.

U sklopu predstavljanja bit će održana i tribina Poslije Ferala – Perspektive nezavisnog novinarstva?, na kojoj će sudjelovati bivši feralovci Viktor Ivančić, Predrag Lucić, Drago Hedl, Marinko Čulić, Rade Dragojević, Petar Luković te Senad Pećanin, glavni i odgovorni urednik i direktor magazina Dani.

Moderatori tribine su Boro Kontić Sarajevo i Brankica Petković, direktorica medijskog programa Mirovnog instituta u Ljubljani.

radiosarajevo / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login