Zatvoren EYOF 2019

EYOF
EYOF

Gašenjem Olimpijskog plamena i svečanom ceremonijom, ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu večeras je zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019.
Nakon defilea zastava koje su nosili najbolji predstavnici 46 zemalja učesnica, dodijeljeno je preostalih šet setova medalja osvojenih posljednjeg dana.

Generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta Rafael Pagnozi naglasio je da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uspjeli zajedničkom saradnjom ispuniti san.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, te predsjedavajući i članovi Predsjedištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

EYOF je otvoren 10. februara i okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja, koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboarding, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Najviše zlatnih medalja, ukupno šest, osvojila je Norveška. Slijedi Švicarska sa pet, Francuska sa četiri i Austrija sa tri zlata.

Reprezentacije Norveške, Švicarske i Ruske Federacije su ukupno osvojile po 12 medalja, a slijedi Francuska sa 11.

Na kraju ceremonije gradonačenici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abulah Skaka i Nanad Vuković, predali su olimpijsku zastavu gradonačelniku finskog grada Vuokattija, koji će biti domaćin narednog EYOF-a 2021. godine.

EYOF je okončan gašenjem olimijskog plamena i vatrometom.

Najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, okupio je i 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, između 200 do 250 stranih gostiju – delegata, sudija, tehničkih delegata, zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija.

U organizaciju EYOF-a bilo je uključeno 750 volontera.

Posted by on 2019-02-16. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Sport, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login