Zatvorenici Guantanama u Urugvaju traže dom

Guantanamo

Guantanamo

Šestero bivših zatvorenika iz Guantanama prije tri mjeseca u Urugvaju počelo je novi život. Tada su bili puni nade u bolje sutra.

No, sada više nisu u to sigurni, a pokušavajući se prilagoditi novoj sredini. Novinar Al Jazeere Daniel Schweimler provjerio je kako izgleda njihov život u Montevideu.

Ideja o novom domu u Urugvaju oduševila je tuniskog kuhara Adela bin Muhammeda el-Ouerghija, nakon što je 12 godina proveo zatvoren u Guantanamu.

O Urugvaju je malo znao, ali je bio dovoljno daleko od onoga gdje je bio kao zatvorenik nikad optužen ni za kakav zločin, a bez doma kojem bi se vratio.

“Želim u Urugvaju graditi novi život. Šta bih drugo mogao? Nemam pasoš, ni dokumente. Tražio sam od Amerikanaca da me vrate u Tunis, ali su to odbili”, rekao je Ouerghi.

Želio bi raditi ono što zna, otvoriti arapski restoran u Montevideu, za što je zatražio pomoć urugvajskih vlasti.

Pomoć je tražio i kako bi ponovno živio sa svojom majkom.

“Kad smo bili u Guantanamu, urugvajske vlasti su puno obećavale. No, obećanja nisu ispunili”, dodao je bivši zatvorenik Guantanama.

Život u hotelu

Ouerghi se, zajedno s još jednim bivšim zatvorenikom Guantanama, iselio iz kuće koju im je dodijelio sindikalni pokret. Žive u hotelu.

Troškove njihovog boravka tu pokriva Vlada te UN-ova Agencija za izbjeglice.

Njihovo je preseljenje bio prioritet za, sada već bivšeg predsjednika Josea Mujicu.

Njegov naslijednik, Tabare Vazquez, navodno je manje zainteresiran za bivše zatvorenike Guantanama.

“Nevoljko govore za medije, iako je očito kako imaju mnogo toga za reći. No, o njihovom boravku u Guantanamu ne žele govoriti, barem ne još. Usredotočeni su na spajanje sa svojim porodicama što je prije moguće”, javlja Schweimler.

To je gotovo očajnička želja i Sirijca Ebu Waela Dhiaba. Išao je u Argentinu govoriti o njihovim neprilikama.

Želio bi ići i dalje, kako bi svijet upoznao sa slučajem, koji se, u međuvremenu pretvorio u, čini im se, beskrajno čekanje.

Ouerghi je dodao: “Nemam predstavu o budućnosti. Ona je naša nepoznanica. Samo Bog zna šta će biti s nama.”

Neizvjesna budućnost u stranoj zemlji koja, osim toga, više nije sigurna da ih želi. A oni još pokušavaju svladati jezičnu barijeru.

S jedne strane, sretni jer su daleko od Guantanama. Opet, na slobodi, ali ispunjenoj problemima.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-03-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login