Zatvori škole, pa kupi audi

Banja Luka, protest

Banja Luka, protest

Protestnom šetnjom do zgrade Vlade RS u Banjaluci, par stotina građana iskazalo je nezadovoljstvo zbog načina na koji se troše budžetska sredstva u tom entitetu.

U jednom momentu učesnici protesta su i sjeli na cestu ispod ministarskih kabineta i uzvikivali “Lopovi, lopovi”, “Dole uhljebi”, a nošeni su transparenti na kojima su ismijavani funkcioneri koji za narodne pare kupuju crne skupocjene limuzine.

Povod protestima je bila nabavka skupocjenog audija sa sportskim sjedištima, vrijednog 115 hiljada maraka (nešto manje od 60 hiljada evra), za potrebe ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića. Bunt je dodatno podgrijan time što je audi nabavljen neposredno nakon što je Malešević objavio da zatvara 15 osnovnih škola i 63 područna odjeljenja u tom bh. entitetu.

Protest su organizovali predstavnici udruženja “ReStart Srpska” uz podršku nekoliko odbornika Skupštine Grada Banjaluka.

„Tražimo da ministar Malešević podnese ostavku, da se ograniči trošenje narodnog novca na skupocjene automobile (maksimum do 50 000 KM), uvođenje reda i vladavinu prava, a ne pojedinaca u navedenom ministarstvu, te veća izdvajanja za kulturu u Republici Srpskoj“, rekao je predsjednik tog Udruženja Stefan Blagić, dodavši da će se protesti ponavljati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Na prvi pogled na protestima je bilo malo ljudi, ali mora se primijetiti da je najviše građana došlo samoinicijativno. Bilo je tu i mladih ljudi, i penzionera, nezaposlenih radnika i osoba sa invaliditetom.

Dan pred proteste, organizovan je performans ispred zgrade Vlade RS u kojem su simbolično na parkingu parkirane tačke, bicikl i opel kadet star više od 30 godina. Poručeno je da je to vozni park koji ministar Malešević zaslužuje s obzirom na rezultate rada.

Posted by on 2017-08-10. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login