Zaustavljene kazaljke najpoznatijeg svjetskog sata: Orloj na višemjesečnoj restauraciji

Jedna od glavnih turističkih atrakcija Praga srednjovjekovni astronomski sat Orloj, zaustavljen je u ponedjeljak u devet sati i očekuje ga višemjesečna restauracija.

Pražský orloj, sat, Prag, Češka

Pražský orloj, sat, Prag, Češka

Gradski dužnosnici kažu kako će sat, koji se nalazi u sklopu Gradske vijećnice na Staromestkom trgu, biti potpuno rastavljen i restauriran, što će biti prva velika restauracija još od Drugog svjetskog rata.

Specifičnost sata jeste da mjeri sate, dane, mjesece, mjesečeve mijene, pa čak i horoskop.

Astronomski sat (Prašky Orloj) najstariji je takav sat koji je još uvijek u funkciji. Izradio ga je urar Mikulaš z Kadane i astronom Jan Šindel, a postavljen je 1410. godine u sklopu zgrade Gradske vijećnice na Staromestkom trgu. Legenda kaže da su tvorce sata oslijepili, kako više nikad ne bi ponovili ovakav urarski spektakl. Naličje sata promijenjeno je u 19. stoljeću od strane slikara Josefa Manesa.

Orloj je specifičan jer pokazuje staro germansko vrijeme rimskim brojkama, staro češko vrijeme zlatnim brokama i astronomsko vrijeme na kalendarskom brojčaniku, ali je i jedini svjetski sat koji pokazuje babilonsko vrijeme kod kojeg dani traju od zore do sumraka.

Posted by on 2018-01-09. Filed under Arhitektonski detalji, Ekonomija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login