Zavičajni muzej u Konjicu sve posjećeniji

Zavičajni muzej u Konjicu

Zavičajni muzej u Konjicu

Zavičajni muzej u Konjicu, sa depadansom rodne kuće Zuke Džumhura, značajno je obogatio kulturno-turističku ponudu grada i izaziva sve veću zainteresovanost, posebno stranih turista.

Kustosica Muzeja Dina Memić izjavila je Feni da je stvaralački vjekovni zanos ljudi ovog prostora pretočen u stalnu postavku Muzeja koja se sastoji od etnološke i arheološke zbirke, zavičajne biblioteke i galerijskog prostora.

Najznačajniji eksponati su replika reljefa sa prikazom persijskog Boga Sunca Mitrasa i replika srednjovjekovne sudačke stolice.

“U Muzeju su prikazane gradska i seoska kultura življenja kroz prizmu upotrebne i umjetničke vrijednosti drvorezbarstva. Diorama Lukomira obogaćena je scenama unutrašnjosti seoske sobe sa narodnim nošnjama”, kazala je kustosica Memić.

Zavičajni muzej otvoren je u februaru 2011. godine, ima oko 300 m2 korisnog prostora, trenutno je otvorena izložba fotografija o temi „Voda“, a danas je održana i druga edukativno-likovna radionica u kojoj su učestvovali učenici Prve i Druge osnovne škole.

Posted by on 2012-06-29. Filed under Izdvojeno, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login