Završen 20. festival dječijeg teatra BiH u Gračanici

Festival dječijeg teatra BiH

Festival dječijeg teatra BiH

Nakon održanog 16. festivala srednjoškolskog teatra BiH, završen je i 20. festival dječijeg teatra BiH, koji je održan u Gračanici.

Festival dječijeg teatra okupio je oko stotinu malih glumaca osnovnoškolskog uzrasta, koji su u sedam izvedenih predstava pokazali visok stepen kreativnosti i dječje razigranosti.

Nakon odgledanih predstava žiri je dodijelio pohvale i nagrade.

Tako je pohvalu za odabir i istraživanje aktuelne teme današnjice dobila OŠ “Donja Orahovica” iz Gračanice za predstavu “Novogodišnja predstava”, dok je pohvalu za umjetničko – pedagoško vodstvo dobila Jasmina Hadžić, voditeljica predstave “Jazavac pred sudom”, koju su izveli učenici OŠ “Humci”, Humci.

Nagrada za scenski govor pripala je dramskoj grupi “Sedme” OŠ “Blažuj”, Ilidža u predstavi “Kraljevski Festival”, a nagrada za primjenu novih teatarskih formi u teatru za djecu i interakciju s publikom Mostarskom teatru mladih Mostar za predstavu “Ježeva kućica”.

Nagradu za najbolji kostim dobila je OŠ “Srebrenik” za predstavu “Kad se bajke sretnu”, dok je nagrada za kreaciju lika Cuge pripala učeniku Emrahu Pari u predstavi “Kraljevski Festival”, dramske grupe “Sedme” OŠ Blažuj, Ilidža. Nagrada za predstavu u cjelini pripala je Katoličkom školskom centru “Sv. Franjo” za predstavu “Patuljkova nevolja”.

Festival su realizovali Bosanski kulturni centar iz Gračanice i Centar za dramski odgoj. Idući festival u ovom trolistu dramsko – pedagoških okupljanja mladih stvaralaca je 6. festival akademskog teatra BiH koji će se održati početkom juna u Modriči, saopšteno je iz Memorijalne scene 2532 eMTeeM 1974.

Inače, festivale je organizovao Centar za dramski odgoj iz Mostara s lokalnim partnerima.

Posted by on 2017-05-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login