Završen 5. Festival dječje umjetnosti – Svi učesnici za nas su pobjednici

Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste, istaknuto je na svečanosti zatvaranja i dodjele nagrada 5. Festivala dječje umjetnosti (FEDU) u Sarajevu.

FEDU
FEDU

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je devet umjetničkih ostvarenja iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Vinkovaca, Mostara, Banje Luke, Niša i Kragujevca.

Nagrada Planeta Teatar – Grand prix za najbolju predstavu pripala je predstavi „Avanture malog Juju“ u režiji Renata Carola Gatice i izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju pripala je Tamari Kučinović za dramatizaciju „Bajka o izgubljenom vremenu„ u izvedbi Pozorišta lutaka Mostar.

Najbolji glumac 5. Festivala dječje umjetnosti su, potpuno neodvojivi i fantastični dvojac Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“ u režiji Marka Dukića i izvedbi Nevid Teatra iz Banje Luke. Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Fatimi Kazazić iz Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Zoranu Mužiću za režiju predstave „Pinocchio“ Zagrebačkog kazališta lutaka, a nagradu publike „Najjači aplauz„ dobila je predstava „Pepeljuga„ GKJI Vinkovci.

Među književnim nagradama 5. Festivala dječje umjetnosti je i specijalna nagrada za životno djelo pod nazivom „Vitez od bajke„ koju je dobio Muhidin Šarić, vrhunski dječji pisac koji je, kako je rečeno, za svoje ukupno životno djelo posvećeno djeci odavno u njihovoj percepciji vitez.

Dobitnica specijalne nagrade „Zlatna jabuka“ za osuvremenjavanje univerzalnih poruka bajke je književnica Jasna Šamić.

Dodjeljene su i tri nagrade za najbolju bajku po raspisanom konkursu u kategoriji afirmirani stvaraoci. Prva je pripala autorici Jasmini Žiljak-Ilinčić za bajku „Bojanova putovanja“, druga je bajka „Princeza smjehuljica“ autora Zejćira Hasića, a na trećem mjestu je „Bajka o caru Razvigoru Prvom„ autorice Blage Žurić .

Mladim autorima koji su učestvovali na konkursu i istakli se kao vješti kreatori također su dodijeljene nagrade za najbolje dječje pero „Aida“.

Planeta muzike za doprinos razvoju muzičke kulture u regiji i internacionalne saradnje, te doprinos afirmiranju muzičkog stvaraštva pripala je Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Slavonskog Broda.

Posebno priznanje Muzička plaketa dodijeljeno je dvjema školama – Akademiji Pink Partner i „Notama“, muzičkoj radionici.

Posted by on 2019-05-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login