Završena Konferencija o osnaživanju žena i civilnog društva: Deklaracija za saradnju žena Mediterana

Sarajevo

Sarajevo

Završetak konferencije Osnaživanje žena i civilnog društva Mediterana krunisano je u Sarajevu potpisivanjem deklaracije zemalja Mediteranske inicijative. Ovakav dokument prije nekoliko godina potpisale su države regiona, a sad je proširen i na države Sjeverne Afrike i Mediterana.

Akcioni plan

Deklaracija se odnosi na saradnju država u polju spolne ravnopravnosti i razvojnih strategija, zatim u odnosu na obrazovanje i nove tehnologije, politike i donošenja odluka, nasilja kao i ravnopravnosti spolova u odnosu na mir, sigurnost, kulturu, medije i zdravlje.
Samra Filipović – Hadžiavdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, kazala je da će se u pomenutim oblastima sarađivati sa predstavnicama iz država Balkana i Sjeverne Afrike. Najavila je uspostavljanje zajedničke mreže na čijem čelu će biti odbor. Njegov zadatak će biti daljnje usavršavanje akcionog plana zajedničke saradnje.

– Početkom 21. vijeka žene iz regiona, iz institucionalnih mehanizama, su sarađivale i pozivale smo se na to da imamo istu istoriju, ista iskustva i da trebamo udružiti snage kako bismo jače krenule naprijed, te kako bi žene u regionu povećale nivo ostvarivanja svojih ljudskih prava. Osam godina kasnije sad su s nama i kolegice iz Mediterana, gdje žene još nemaju jednaka prava. Ovo je saradnja u životu, svakodnevnici. Osnažena žena znači osnaženo i demokratsko društvo, kazala je Nada Drobnjak, crnogorska parlamentarka.
Srbijanska sekretarka za socijalnu politiku i rad Stana Božović kazala je da je ovo velika stvar.

– Ova deklaracija stvorit će regionalni mehanizam i koordinaciono tijelo za unapređenje položaja žena. Ne mogu biti sretna ako žene u svijetu pate. Važno je da radimo na prosperitetu i u svojim državama, ali i globalno, kazala je Božović.

Velike nade

I ostale potpisnice deklaracije, Doaa Abdelaal iz Egipta, Anissa Naqrachi  iz Maroka, Nadia Ait Zai iz Alžira, Intisar Azzuzi iz Libije i Najla Abbes iz Tunisa pozdravile su ovu inicijativu. Kažu da zajedno mogu učiniti mnogo za žene u svojim državama.
– Ovakve konferencije uglavnom završavaju samo preporukama, ali potpisana deklaracija je iskorak. Ona poziva na odgovornost za buduće akcije, kazala je Azzuzi.

Alžirka Zai očekuje nove vidove saradnje između država Balkana i zemalja Sjeverne Afrike.

– Polažem velike nade u ovu deklaraciju. Tunis ima veliku potrebu za pomoć u borbi za ženska prava. Mi u Tunisu kažemo da ono što je veliki teret za jednu osobu postane lagano kao pero kad se više ljudi udruži, rekla je Abbes.

Organizatori konferencije bili su Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Centrom za transatlantske odnose pri Johns Hopkins Univerzitetu i Američko-bosanske fondacije.

Posted by on 2013-11-11. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login