Završene aktivnosti kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”

Sarajevo

Sarajevo

Promocijom drugog izdanja stripa “Nira” i zbirke pripovijetki “Nirini izazovi” u Jevrejskoj opštini u Sarajevu završene su aktivnosti kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Tu kampanju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta. Počinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.

U Bosni i Hercegovini nizom aktivnosti kampanju je provela TPO Fondacija.

Uime Fondacije Monja Šuta-Hibert Feni je kazala da su u saradnji s osnovnim i srednjim školama širom BiH nastojali uključiti najmlađe te s njima realizirati  aktivnosti.

Održano je niz izložbi, promocija i radionica za mlade.

Istakla je da je konkurs “Nastripaj nasilje” bio jedna od aktivnosti u fokusu, a u okviru koje su učenici slali svoje radove – stripove.

TPO Fondacija nagradila je pet najboljih radova, a nagrade su dobili Ajla Mandalović iz Tuzle, Isak Zahirović iz Tuzle, Ajdin Salihović iz Kladnja, Miljenko Bogdanović iz Prijedora i Olga Vasiljeva iz Orašja.

U Jevrejskoj opštini postavljeni su i ostali radovi učenika koji su aplicirali.

Šuta-Hibert je navela da strip forma mladima omogućava da u potpunosti iskažu kreativnost, ali je i motivirajući medij za učenje o različitim temama koje se tiču aktivizma općenito.

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava, a to su – 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Posted by on 2015-12-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login