Završna faza obnove Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Nakon što je krajem 2018. godine obnovljena fasada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, i uređenje enterijera ulazi u završnicu. Olimpijski muzej svoja bi vrata trebao konačno otvoriti ove godine.

Olimpijski muzej, Sarajevo
Olimpijski muzej, Sarajevo

Treća faza obnove Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici, veličanstvene građevine poznate i kao Vila Mandić, privodi se kraju.

Objekat je uništen u ratu, a treća faza obnove podrazumijeva obnovu fasade i enterijera. Zahtjevna rekonstrukcija zbog starosti objekta navodi se kao glavni razlog zbog kojeg radovi nisu završeni u predviđenom roku, odnosno do početka Evropskog olimpijskog festivala za mlade, održanog prošle godine.

“Završeni su građevinski radovi na Muzeju, rekonstrukciji koja je bila vrlo zahtjevna, trenutno radimo na opremanju enterijera, potrebno je nabaviti vitrine, postamente, namještaj”, kaže Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

“Ovaj objekat je nacionalni spomenik i mora se u svim fazama voditi računa kako, zaista, ne bi napravili bilo kakvu grešku”, kaže Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Biće i izmjena u projektu, uvodi se lift koji će služiti i za osobe s invaliditetom, a vožnjom u liftu moći će se vidjeti dešavanja u Muzeju kroz sve njegove etaže.

“U suterenskoj etaži nalazit će se polujavni prostor, gdje će moći da se organizuju neke edukacije. Ima jedna sala u kojoj će biti moguće da organizuju čak i tematske izložbe, sa malom kafeterijom. Prizemlje i kompletan prvi sprat je izložbeni prostor”, kaže Nedžad Mulaomerović, arhitekt.

Kako je planirano, Muzej će u obnovljenoj zgradi biti otvoren tokom ove godine. No, tačan datum još nije poznat.

“Mislim da je pametno da se sada ne žuri, to su finalni radovi. Mada je naša želja, naravno, da što prije otvorimo, ali treba sačekati da se stvore uslovi da Muzej može normalno raditi”, kaže kaže Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

“Bili smo sigurni da će ova posljednja faza biti završena u 2019. godini. To se nije desilo, ali evo u 2020. mogu reći da je 90 posto Muzeja spremno i sigurno da
ćemo u 2020. imati svečano otvaranje Olimpijskog muzeja”, kaže Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

U obnovljenoj kući Muzeja nalazit će se i Olimpijska akademija, jedna vrsta univerziteta, te Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Pored zbirki artefakata posvećenih ZOI ’84. godine, bit će postavljen i dio posvećen EYOF-u. Projekt ima cilj da u izvornom obliku očuva uspomene i sjećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu Bosnme i Hercegovine.

Posted by on 2020-03-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login