Završnica suđenja Karadžiću, tužioci traže doživotni zatvor

Radovan Karadžić, HaagU ponedjeljak je na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju krenuo završni dio prvostupanjskog postupka protiv optuženog za ratne zločine i gencid, bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izvođenjem završnih riječi strana u postupku – tužiteljstva i obrane.

U završnom podnesku haško tužiteljstvo je dalo naznačiti da će tražiti doživotnu kaznu zatvora za optuženog ukoliko ga tročlano Raspravno vijeće proglasi zapovjedno odgovornim po bilo koja od tri najteža zločina za koje ga se teretilo po 11 točaka optužnice – progone u općinama na čije su pravo polagali bosanski Srbi, a koji su dosegnuli razmjere genocida u njih sedam 1992.godine, genocid u Srebrenici 1995.godine te teror nad Sarajlijama (1992-1995), koji je rezultirao ubojstvom oko 11 i pol hiljada građana.

Uz to Karadžić se tereti i za uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce 1995.godine, tijekom bombardiranja položaja Vojske Republike Srpske od strane NATO saveza.

Za iste je zločine optužen i zapovjednik Glavnog štaba VRS-a Ratko Mladić, čija obrane trenutno izvodi svoje dokaze na Haškom sudu (ICTY).

Karadžić je zatražio prošli tjedan i da se usvoji u dokaze njegova izjava koja nije data pod zakletvom, a u kojoj prebacuje odgovornost za sukob u Bosni i Hercegovini na Aliju Izetbegovića i Stranku demokratske akcije (SDA), tvrdeći da je protivničko političko vodstvo odbacilo mirovni sporazum i prouzročilo krvavi sukob s posljedicom od gotovo 100 hiljada ubijenih građana.

S druge strane haška optužba je ustvrdila da je doživotni zatvor „jedina prikladna kazna za optuženog“ koji je bio najmoćnija osoba u Republici Srpskoj tijekom rata te koji je igrao ključnu ulogu u uspostavljanju pobunjenih vlasti (vojska, policija, općinske vlasti) koje je koristio kao oružje nasilja i razaranja.

Završne riječi će se državati od 29. rujna do 2. listopada ove godine.

Nakon toga uslijediti će pauza do 7. listopada ove godine kada će strane iznijeti replike na iznesene argumente.

Podsjetimo, Karadžić je uhićen tek nakon niz godina skrivanja od podizanja optužnice te transferiran u Den Haag iz Srbije 30.srpnja 2008.godine, dok mu je suđenje započelo 26.listopada 2009.godine.

Tužiteljstvo je izvelo 195 svjedoka koji su osobno svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je obrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga, no prvostupanjski i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje, tako da se dugotrajnom suđenju nazire kraj.

 

Posted by on 2014-09-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login