Zbog čega je san toliko važan?

spavanje, krevet

Nedostatak sna otežava koncentraciju

Nedostatak sna odražava se na psihofizičko zdravlje ljudi. Većini osoba potrebno je 8 sati sna kako bi se osjećali svježe i sposobno za dnevne aktivnosti. Ima i onih koji mogu odlično da funkcionišu iako malo spavaju. Nedostatak sna može da vas pretvori u nervoznu, zbunjenu i umornu osobu, ali i da izazove probleme s koncentracijom. Ako nesanica potraje duže, imunološki sistem može biti ozbiljno ugrožen.

Samo nekoliko sati sna manjka može smanjiti sposobnost organizma da reguliše količinu šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa. Ova navika može da prouzrokuje hormonske promjene koje vode do debljanja. Neuredan ritam spavanja dovodi do smanjenja količine hormona leptina koji u organizmu igra glavnu ulogu u kontrolisanju aptetita. Osobe koje malo spavaju imaju povećan apetit i izraženu potrebu za kaloričnim ugljenim hidratima. I mali nedostatak bitno smanjuje proizvodnju ćelija odgovornih za borbu protiv bolesti i infekcija.

Pripadnice ljepšeg pola koje ne spavaju dovoljno ne samo što će biti pospane i imati istaknute podočnjake nego će sebe dovesti u opasnost da obole od srčanih oboljenja. Žene koje spavaju po 5 sati dnevno za 40% izloženije su riziku od srčanog napada nego one koje spavaju po 8 sati. Organizam koristi vrijeme noćnog odmora kako bi izvršio popravku i obnovu vitalnih ćelija. Ako mu uskratimo to vrijeme, ćelije mogu ostati oštećene ili uništene. Tokom spavanja naše moždane aktivnosti se neprekidno ubrzavaju i usporavaju. Buđenje tokom noći ili prerano ustajanje prouzrokovaće negativne efekte, pa i libido može da bude smanjen.

Savjeti za dobar san

Izbjegavajte da ležite dugo budni i prevrćete se po krevetu. Umjesto toga čitajte ili popijte topli mliječni napitak. Mlijeko sadrži triptofan – prirodni relaksant. Nikotin oslobađa adrenalin u tijelu, a to daje energiju koja vas drži budnim, zato ne pušite uveče ili noću. Kofein je dobar stimulans tokom dana kada vam je potrebna energija, ali ga izbjegavajte poslije 16h. Alkohol vas može uspavati, ali on podiže temperaturu tijela, uzrokuje česta buđenja i utiče na dubok san. Izbjegavajte izležavanja vikendom kako biste spavali bolje tokom cijele nedjelje.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login