Zbog globalnog zagrijavanja sisavci manji, a gmazovi veći

 reptilGlobalno zagrijavanje pogoduje smanjivanju sisavaca i povećavanju gmazova, pokazalo je američko istraživanje po kojem bi se povijest mogla ponoviti i Zemljom bi kao prije više desetaka miliona godina mogle puzati orijaške zmije i kasati minijaturni konji, prenosi američka mreža NBC.

– Vidite da se veličina tih životinja mijenja s klimom – kaže Jonathan Bloch, paleontolog iz muzeja povijesti prirode na Floridi.

Bloch je proučavao vezu veličine tijela i globalnih temperatura, posebice tijekom toplog razdoblja poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum. Rezultate istraživanja objavio je na konferenciji ScienceWriters2013 u Gainesvilleu.

Bloch je pratio temperaturne varijacije tokom paleocena koji je trajao od propasti dinosaura prije 65 miliona godina do početka eocena prije oko 56 miliona godina, prenosi portal croenergo.eu.

Proučavao je nalazište fosila u rudniku Cerrejon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 miliona godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.

Bloch je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promjera oko metar.

Životi reptila ovise o temperaturi okoline a stručnjaci procjenjuju da je tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosječna globalna temperatura porasla 5 do 8 stupnjeva Celzija zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitiranja stakleničkih plinova.

Orijaška zmija titanoboa napredovala je na temperaturama koje su se kretale oko 34 stupnjeva Celzijevih.

Prema istraživanjima paleontologa u razdoblju paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prije 55 miliona godina sisavci su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili tek veličine domaće mačke.

Drugi tim znanstvenika neovisno je utvrdio da se smanjivanje sisavaca ponovilo dva miliona godina kasnije, pa znanstvenici kažu kako ponavljanje toga obrasca potvrđuje uzročno-posljedičnu vezu porasta temepratura i smanjivanja veličine tijela sisavaca.

Do smanjivanja tijela sisavaca došlo je po mišljenju znanstvenika zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tijela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste.

Znanstvenik Bloch ističe da se razine atmosferskog ugljičnog dioksida sada približavaju onima tokom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

Posted by on 2013-12-09. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login