Zbog Grčke bi EU mogla opet u opasnu zonu

EU, Grčka

EU, Grčka

Riječima “upadljivo sumorno” proljetno je zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Grupe 20 u Washingtonu opisao britanski ministar finansija, George Osborne, okrivljujući za sve grčku finansijsku krizu.

“U ovom trenutku mi je potpuno jasno da jedan pogrešan korak ili greška na bilo kojoj strani može lako da vrati evropske zemlje u neku vrstu opasne situacije koju smo vidjeli prije tri do četiri godine. Kritična tačka izgleda dolazi u maju”, izjavio je Osborne.

Nije usamljen u ovom mišljenju, a upozorenje je stiglo i od samog američkog predsjednika Baracka Obame.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Italije Matteom Renzijem, Grčku je pozvao na da pokrene reforme i smanji birokratiju.

“Grčka mora da inicira reforme. Oni moraju da prikupe poreze. Moraju da smanje birokratiju i uvedu fleksibilnije uslove na tržištu rada”, rekao je Obama.

Američki ministar finansija Jack Lew otišao je i korak dalje i naglasio da Grčkoj ističe vrijeme. Ponovio je stav američke amdinistracije da se Grčka mora potruditi mnogo više.

“Mislim da je vrijeme ključno. Prošle su sedmice bez nekog opipljivog progresa kojem smo se svi nadali. Nemamo vremena za gubljenje i svim uključenima u proces sam rekao da moraju udvostručiti svoje napore. Grčki program mora biti ozbiljniji. Bio sam veoma jasan kada sam im rekao da, ukoliko se vrati kriza, najviše će pogoditi Grčku i njen narod”, poručio je Lew.

Novi krug pregovora

Grčka i njeni međunarodni kreditori danas je sastaju u Briselu kako bi razgovarali o programu finansijske pomoći Atini i reformama koje mora provesti u zamjenu za hitno otključavanje preostale tranše kredita pomoći.

Riječ je o 7,2 milijarde eura, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospijevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći. I otuda trka s vremenom.

Najglasniji predstavnik grčke Vlade, njen ministar finansija Yanis Varoufakis, ranije je potvrdio kako su spremni na kopromis, ali ne i na predaju.

“Spremni smo na kompromis kako bi došli do brzog dogovora, ali ne želimo da se komprominutjemo. To nije ono zbog čega su za nas glasali na izborima”, smatra Varoufakis.

Posted by on 2015-04-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login