Zbog nemara vlasti položaj mladih vidno se pogoršava u cijeloj BiH

mladi, BiH, diplomaAnaliza stanja i potreba mladih je prvo veliko istraživanje o problemima i potrebama mladih u Federaciji BiH.

Ova analiza je ukazala na negativnu činjenicu da se  bilježi nastavak negativanih trendova u oblasti mladih, problemi se i dalje produbljuju, a položaj mladih vidno pogoršava. Procenat onih koji bi napustili zemlju zauvijek ili na duži vremenski period popeo se na zabrinjavajućih 77 odsto.

Analiza je pripremljena u uskoj saradnji vladinog i nevladinog sektora, tačnije Federalnog ministarstva kulture i sporta te Instituta za razvoj mladih KULT.

Rusmir Pobrić iz Instituta za razvoj mladih KULT, koji je i recenzent Analize rekao je da je ovo istraživanje pokazalo da su najveći problemi mladih nezaposlenost, neadekvatan obrazovni sistem te, kao posljedicu imamo odlazak iz BiH – odljev mozgova, po čemu je BiH jedna od zemalja koje u tome prednjače.

“Kada je riječ o zapošljavanju i tržištu rada, stopa nezaposlenosti među mladima iznosi oko 67 odsto, što je za približno 9 odsto više u odnosu na podatak nezaposlenosti mladih u BiH koji je zabilježen u 2008. godine. Broj svršenih srednjoškolaca se u protekle 3 godine smanjio za 4400, s više od 26 hiljada u 2010/2011, na manje od 22 hiljade u 2012/2013. Trećina mladih prerano napušta obrazovanje, većinom iz finansijskih razloga. 88 odsto mladih ne prima nikakvu stipendiju. Mladi iskazuju pesimizam i otkrivaju neke od njegovih mogućih uzroka”, rekao je za BUKU Pobrić.

Istakao je da samo 5 odsto ispitanih smatra da prilikom zapošljavanja u javnom sektoru ne postoji praksa podmićivanja, a 21 odsto je onih koji očekuju goru budućnost, dok 27 odsto smatra da se u budućnosti stanje neće promijeniti.

Pobrić je napomenuo da iako je Analiza rađena na području FBiH položaj mladih se ne može dijeliti na mlade u RS i na FBiH. Objasnio je da naši mladi imaju zajedničke probleme, prije svega vlast koja je nemarna prema ovoj populaciji. Naš sagovornik podsjeća na posljednji primjer – aferu sa EU stipendijskim programom Erasmus+.

Pobrić podsjeća da su u postdejtonskom periodu u BiH rađena dva vrlo opsežna istraživanja o mladima, na nivou cijele zemlje. Prvo istraživanje rađeno je 2008. godine pod nazivom “Mladi trebaju omladinsku politiku” u organizaciji državne Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ (tadašnji GTZ). Pripremljeno je kao platforma za izradu državne strategije prema mladima, koja dosad nije ugledala svjetlo dana. Drugo istraživanje rađeno je 2012. godine pod nazivom “Glasovi mladih” u organizaciji UNDP-a, po istoj metodologiji kao i prvo, što je omogućilo svojevrsnu komparaciju rezultata i pokazalo nastavak negativnih trendova u vezi s položajem mladih u BiH.

Pobrić kaže da su ranije provedena istraživanja ukazala na alarmantne podatke o teškom položaju mladih u periodu 2008-2012, pa je bilo i očekivano da će i Analiza koja je pred nama ponuditi sličnu sivu sliku stanja mladih u FBiH, jer veliki i dovoljni institucionalni koraci nisu preduzeti. Međutim, ističe on, ono na šta je neophodno ukazati i što je posebno zabrinjavajuće jeste da se bilježi nastavak negativanog trenda, problemi se i dalje produbljuju, a položaj mladih vidno pogoršava na prostoru cijele BiH.

“Zanimljivo je, i ohrabrujuće, da sva istraživanja, pa tako i aktuelno, pokazuju zainteresiranost mladih za pokretanje vlastitih biznisa. Ipak, vlasti se rijetko, ili nikako, odlučuju na ozbiljne mjere i programe koji tretiraju pokretanje omladinskih biznisa, jednostavno, budžetski poticaji su minimalni, nema administrativnih olakšica niti dovoljno obuka za pokretanje vlastitih (omladinskih) biznisa. S druge strane, obrazovanje je ključno za uspjeh pojedinca, a ono je također simbol dobrog socijalnog položaja, visokog životnog standarda, što su preduvjeti i za veću društvnu angažiranost i slom sveprisutne apatije.”, kaže Pobrić i dodaje da se obrazovanjem mogu brisati diskriminacije prema polu, porijeklu, te svim drugim razlikama među ljudima.

“Obrazovni sistem u BiH ne prati potrebe tržišta rada, ne postoji usklađenost teoretskog i praktičnog – praktično je gotovo nezastupljeno –  niti je doživio ozbiljne reforme koje se provode na tom polju. Za ovakav zaključak dovoljno je samo analizirati provođenje Bolonjskog procesa u BiH. Sve ovo ne iznenađuje, jer Bosna i Hercegovina je nemarom i neradom najvećeg dijela naših vlasti postala jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Imamo ekonomiju koja ne funkcionira na zdravim principima, visok stepen korupcije u institucijama vlasti, gušenje građanske svijesti i građanske hrabrosti, zatim nejasan ili neiskren politički put kojim se kreće BiH zbog čega je neizvijesna evropska i svaka druga budućnost naše zemlje, izoliranost po brojnim osnovama”, ističe Pobrić.

Muamer Logo, PR Instituta za razvoj mladih KULT mladima poručuje da trebaju ostati u BiH i raditi na neophodnim promjenama.

“Dugoročno rješenje za BiH nije napuštanje zemlje. Često možemo čuti kako ‘nigdje nije sjajno’. Možda i nije, ali ako ništa drugo, odlaskom u inostranstvo mladi imaju veće šanse i za nalazak posla i dovoljnu sigurnost za osnivanje porodice. Takođe i za bolje školovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije. Mogu pokrenuti biznis za 2 dana, za razliku od višemjesečne frustracije u BiH. Te uvjete koje imaju u zemljama u koje odlaze moraju pokušati i odlučno i artikulisano se boriti da ih naprave ovdje. Moraju dići glas da im se vlast konkretno nakloni: puno većim budžetskim izdvajanjima za pokretanje malih biznisa, sufinansiranjem prvih zaposlenja, većim brojem stipendija, jačanjem praktičnog rada tokom obrazovnog procesa i slično”, kazao je za BUKU Logo.

MLADI SU PREPUŠTENI SAMI SEBI

Logo kaže da je važno poručiti mladima da iskoriste svaku mogućnost koja im se trenutno nudi na tržištu rada, ma koliko bile male, da se informišu o programima koji potiču pokretanje biznisa, da se obrazuju, osnažuju, budu aktivni čladnovi društva te izlaze na izbore i uključuju u politiku, jer dok se mladi ne počnu baviti politom, politika će se baviti njima.

“Dugogodišnji potpuni nemar vlasti prema mladima nije mogao dati drugačije rezultate, jer mladi su dugo bili prepušteni sami sebi. Uz to, kroz loš obrazovni sistem koji ih ne uči da, uvjetno govoreći, budu ‘vukovi’ koji se bore za svoja prava i prave jaku državu, uči ih da budu jagnjad koja u stadu slijede političke ‘lidere’. Vidite, društvena isključenost je direktni proizvod siromaštva, a siromaštvo je uzrok nezaposlenosti, tako kažu sociolozi. Mladi moraju biti više preduzetni, koliko god to bio zahtjevan korak”, istiće Logo.

Podsjetio je i na istraživanje koje je nedavno uzburkalo javnost, a koje govori da su mladi nezaposleni, jer su lijeni.

“Naslovna stranica te analize oslikava mladog čovjeka koji u ležećem poločaju na oblaku o nožni prst ima okačenu diplomu fakulteta, a među zubima drži plast žita. U najmanju ruku to je skandalozno. Ovakva poruka koja se šalje javnosti ima za cilj na perfidan način odgovornost za nezaposlenost mladih skinuti s aktuelne loše politike prema mladima i prebaciti je na mlade. Ukoliko ljenost među mladima i postoji u nekom malom procentu, ona je posljedica svega navedenoga, nikako ne uzrok”, kaže on.

Kao posljedicu ovakvog stanja među mladima možemo imati prije svega, odljev mladih mozgova.

“Ovo istraživanje pokazalo je da bi 37 odsto mladih zemlju napustilo zauvijek, 40 odsto na duže vrijeme, a 9 odsto je preduzelo konkretne korake za odlazak iz zemlje. Kada grubom računicom zbrojimo tih 9 odsto, dobijemo podatak da u ovome momentu cca 50 000 mladih imaju spakirane kofere za odlazak iz BiH. To i ne začuđuje, jer 60 odsto mladih ne može doprinijeti kućnom budžetu, a 23 odsto živi u domaćinstvima s primanjima manjim od 1.000 KM mjesečno. 29 odsto mladih mjesečno je bez ličnih prihoda, 27 odsto ne želi odgovoriti o tome, a 16 odsto mjesečno raspolaže s iznosom do 2.00 KM. Tek je 5 odsto onih koji raspolažu s više od 1.000 KM mjesečno. 7 odsto mladih je stambeno samostalno, od čega 2 odsto žive kao podstanari, a 5 odsto u vlastitim stanovima”, objasnio je Logo neke od rezultata Analize.

Na kraju Logo ističe da mladi trebaju biti razboriti, obrazovati se, formalno i neformalno, odnosno obrazovanje im jednostavno mora postati primarno.

“Zatim, moraju učestvovati u procesu donošenja odluka, to im i aktuelni zakoni o mladima omogućuju, biti aktivni građani/ke društva, izlaziti na izbore i aktivno se baviti politikom. Na izborima ne smiju padati pod politički marketing, već realno procjenjivati ko im je naklonjen a ko nije, a sve je više mehanizama koji im mogu pomoći pri racionalnoj odluci: izvještaji o radu vlasti koje pripremaju nevladine i međunarodne organizacije, ali i vladine, poput revizorskih izvještaja – koliko god ta “literature” bila na prvu dosadna, morat ćemo se natjerati čitati je. Moraju misliti svojom glavom i vjerovati u sebe. I, naravno, ostati u BiH”, kaže Logo.

Jovana Kljajić, studentkinja i aktivistikinja u nevladinom sektoru kaže da većina mladih u Bosni i Hercegovini nema perspektivu, posebno ako nisu spremni da se bore sami za sebe i za svoju budućnost.

“Žao mi je što mnogi pored situacije u kojoj se nalazimo i koja jeste teška, o čemu govori broj nezaposlenih koji se iz godine u godinu drastično povećava, umjesto da se angažuju na promjeni te situacije, biraju da iz nje izađu tako što će izaći iz države. Borbe za bolju budućnost nema, jer malo ko vjeruje u napredak, što se vrlo smišljeno iskorištava za manipulicaju”, rekla je Kljajićeva za BUKU.

Dodala je da mladi nisu svjesni koliko su jaki i koliko mogu uticati na bolji položaj u zemlji i dok se ne osvijeste, teško je govoriti o bilo kakvom napretku.

Posted by on 2014-01-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login