Zbog novih nameta, protest i prolijevanje mlijeka!

mlijeko, BiHBude li se mjera Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, u vezi s plaćanjem troškova veterinarskog pregleda mlijeka prilikom transporta, odnosila na njih, proizvođači mlijeka sa područja općine Sanski Most, obustavit će proizvodnju i prolijevati mlijeko!

Naime, kako pišu nezavisne, navedena mjera u vidu obrasca nazvanog 2B zaživjela je početkom ove godine i predviđa dodatna izdvajanja kako bi se sirovo mlijeko, prilikom njegovog transporta do mljekare, podvrglo veterinarskoj i zdravstvenoj kontroli. Međutim, sporno je što nije precizno formulisano ko treba da plaća dodatne troškove, proizvođači ili prerađivači mlijeka.

“Kooperantima mljekare “Megle” iz Bihaća već su ponuđeni novi ugovori u kojima se predviđa da pomenute troškove snose neposredni proizvođači. Radi se o troškovima od pet feninga po proizvedenom litru mlijeka koji bi se na godišnjem nivou mogli mjeriti stotinama hiljada maraka.Ono što je sigurno je da proizvođači ne pristaju na nove namete jer to vodi redukciji i smanjenju mljekarske proizvodnje. Spremni smo se boriti za naše interese, a ukoliko treba organiziraćemo proteste i obustaviti proizvodnju”, rekao im je predsjednik Udruženja poljoprivrednika općine Sanski Most Husein Selimović.

Zanimljivo je, dodaju, da ni u mljekari “Megle” ne pristaju da snose pomenute troškove, a o tome su obavijestili nadležne institucije, dok je Selimović istakao kako će proizvođači mlijeka tražiti da ih zaštite resorno kantonalno i federalno ministarstvo.

Posted by on 2017-02-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login