Zdrava strana cikle

Cikla
Cikla

Odličan je izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala. Cikla je odličan izvor željeza, silicija, kalija, mangana, magnezija, vitamina A, B6, B9 i C. Veliki broj istraživanja je potvrdio da cikla ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Zdravlje srca

Visok krvni tlak i visoka razina lošeg holesterola povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Čestom konzumacijom bilo kojeg vrsta povrća ćete pospješiti zdravlje srca i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Nitrati, koje pronalazimo u cikli, potiču širenje krvnih žila, čime se olakšava protok krvi, a stanice primaju više hranjivih tvari.

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od cikle značajno smanjuje razinu krvnog tlaka, i to već nakon 24 sata.

Cikla povećava razinu dobrog (HDL) holesterola koji se bori protiv lošeg (LDL) holesterola. Visoka razina lošeg holesterola u tijelu može uzrokovati oštećenja arterija i povećati rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Zdravlje probavnog sistema

Cikla je odličan izvor betaina, spoja koji je važan za održavanje zdravlja cjelokupnog probavnog sistema.

Niska razina želučane kiseline može stvarati probavne smetnje i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari, neophodnih za funkcioniranje svake stanice u tijelu.

Betain povećava razinu želučane kiseline i pospješuje probavu. Na taj način smanjuje nadutost, sprječava intoleranciju na hranu i kontrolira razinu gljivica i bakterija.

Zdravlje jetre

Istraživanja su pokazala da je cikla odlična u detoksikaciji i pospješuje oslobađanje toksina iz tijela koji mogu uzrokovati različite bolesti.

Pektin, vrsta vlakana koje pronalazimo u cikli, igra ključnu ulogu u oslobađanju toksina iz tijela, naročito teških metala.

Pektin također pospješuje funkciju jetre i pomaže cjelokupni proces detoksikacije i, za razliku od ostalih spojeva, ne uzrokuje ponovnu apsorpciju toksina.

Bolja izdržljivost

Istraživanja su pokazala da sok od cikle može povećati aerobnu izdržljivost, što ju čini odličnom za osobe koje žele povećati razinu svoje kondicije.

Sok od cikle također ublažava hroničan umor i umor kojeg osjećate nakon vježbanja, zbog čega je naročito dobra za osobe koje vježbaju u jutarnjim satima.

Za zdravo začeće

Cikla je odličan izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i urođenih bolesti kao što je spina bifida.

Ipak, stručnjaci ističu da trudnice i dojilje trebaju biti oprezne s konzumacijom cikle i soka od cikle jer njezina detoksikacijska svojstva mogu ugroziti zdravlje bebe.

Posted by on 2013-12-22. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login