Željeznice FBiH nisu prekinule saradnju sa željeznicama Turske

Željeznice FBiHŽeljeznice FBiH odbacuju, kako navode, tendenciozne, zlonamjerne i neutemeljene natpise objavljene jučer i danas u pojedinim medijima o tome kako su navodno propali pregovori ŽFBiH s Državnim željeznicama Republike Turske (TCDD) o najmu devet Talgo garnitura.

Ističu da ŽFBiH imaju uspješnu saradnju s TCDD-om još od 1997., što je potvrđeno i 28. augusta 2013. kada su generalni direktor ŽFBiH Nijaz Puzić i generalni direktor TCDD-a Sulejman Karaman potpisali Ugovor o najmu osam elektrolokomotiva u narednih 12 mjeseci za potrebe TCDD-a.

Navode da to ima pozitivne finansijske efekte po ŽFBiH, te da je turska strana izrazila interesovanje za najam dodatnih naših šest elektrolokomotiva, a razgovarano je i o najmu devet Talgo garnitura.

Iz ŽFBiH podsjećaju da je Vlada FBiH krajem oktobra 2013. donijela odluku da Talgo garniture mogu biti iznajmljene turskim željeznicama.

Naglašavaju da je u toku raspisivanje međunarodnog tendera TCDD-a o realizaciji tog projekta, a da će akteuelna Uprava ŽFBiH, koja je naslijedila ogromne dugove i dugogodišnje nerješene probleme (od kojih su najznačajniji u sudskom procesu) i ubuduće štiti interese uposlenika i ŽFBiH kao važnog infrastrukturnog subjekta od državnog interesa.

Također, istaknuto je da je Uprava ŽFBiH, u ovim teškim uvjetima, u složenom društveno-političkom i ekonomsko-socijalnom ambijentu, krajnjim naporima ostvarila redovnost isplate plaća i drugih materijalnih troškova uposlenicima i komitentima, te ostvaruje svoju primarnu zadaću – sigurno i redovno odvijanje željezničkog saobraćaja.

“Konačno, stanje u putničkom i kombinovanom željezničkom saobraćaju će kvalitativno i kvantitavno biti promijenjeno tek kada budu iznađeni stabilni i održivi modeli finasiranja ŽFBiH kao javnog servisa građana i bh. privrede, u državnom vlasništvu” – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Posted by on 2014-02-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login