Željezno polje i dalje zatrpano muljem

poplave, BiH, Željezno poljeStanovnike Željeznog Polja kod Žepča nedavno je po drugi put pogodila velika poplava. Oko četiri hiljade stanovnika bilo je potpuno odsječeno od svijeta. Samoorganiziranjem više stotina mještana, uz pomoć strojeva, put je ipak osposobljen za promet. Međutim, iako imaju donatore za izgradnju 70 porušenih kuća, čekaju pravilnik Ministarstva pravde Federacije BiH kako bi Općina mogla dodjeljivati zemljište stanovnicima koji su ostali bez svojih kuća tijekom svibanjskih poplava i klizišta.

U naseljenom mjestu Ćole, Mjesne zajednice Željezno Polje, ni nakon osamdeset dana od velike prirodne nesreće, ništa se nije pomjerilo s mrtve točke.

Stotinjak kuća i dalje stoji zatrpano muljem i pijeskom. Nadajući se da će vlast pokrenuti akciju, mnogi su postavili šatore pored svojih porušenih kuća. Nedavna poplava ponovno ih je odnijela.

“Voda je išla s obje strane kuće. Opet ponovo. Gdje smo imali šator, gdje smo spavali, i to je otišlo. Šporet što sam imala i ložila, i njeg’ je odnijelo. Pakete imala ispod šporeta, haljinku, sve nam je odnijelo. Sinoć smo napolju bili. Nismo spavali, prisjedili smo. Ovo je žalosno. Da mi bar nema djece i staraca. Evo hodamo samo cestom ko budale”, priča Sadeta Ajdinović.

Sličnu priču čuli smo i od Mirnesa Jusufovića i Medine Čolić:

“Jučer sam sjedio prid kućom svojom, a danas ne mogu. Evo vidite i sami šta mi je ostalo. Eno, stolica, dvoje ćebadi, objesio sam. Tamo više ništa nemam”, kaže Mirnes Jusufović.

“Niko ništa ne govori, a što se tiče vraćanja, odozgo klizišta idu. I da je kuća ispravna ne možeš se vratit’. U koga je ispravna mora čitavu noć dežurat’ da bi spasio živu glavu”, naglašava Medina Čolić.

RSE: Kako živite, od čega živite?

Medina Čolić: Ma ne znam ni ja.

Uz rijeku Željeznicu više stotina mještana vrijedno je radilo praveći nasipe kako bi se putna komunikacija osposobila za promet. Na radnoj akciji sreli smo i predsjednika Mjesne zajednice Željezno Polje i predsjedavajućeg općinskog vijeća Žepče. Zasukali su rukave pa ravnopravno s drugim radnicima nose vreće za nasip.

“Evo danas imamo nekoliko stotina ljudi na putu. Radimo ono što čovjek može lopatom uraditi, a naravno, očekujemo od viših instanci vlasti kantona, Federacije, države da se aktivnije uključe u problematiku Željeznog Polja jer ovo se do početka školske godine, do zime, do jeseni mora sanirati kako bi se normalno komuniciralo, obzirom da ide školska godina. Vlast je samo probila putnu komunikaciju do Biljevine i kazali ‘Mi smo završili posao ovdje’ i povukli se sa ovoga djela”, navodi Amir Ahmić, predsjednik MZ Željezno polje.

“Mi ćemo dodjeljivati općinsko zemljište, ali nismo još dobili pravilnik od Ministarstva pravde, federalnog ministra koji treba da donese pravilnik, jer će svaka osoba koja je pretrpjela totalnu štetu aplicirati prema tome javnom pozivu. Sad mi ne možemo ići naprijed kad ne znamo šta će pisati u pravilniku”, konstatuje Muhamed Jusufović predsjedavjući OV Žepča.

RSE: Izjavili ste da imate donatore koji bi do zime mogli napraviti kuće za 70 mještana koji su ostali bez krova nad glavom.

Jusufović: Čekaju placeve da se ove procedure obave i odmah dolaze s 30 kuća. Da rade 30 montažnih kuća. To je grad Konja, ali ide preko ove turske vladine organizcije Tika, preko  nje će to implementirati. Švicarski Caritas obeć’o je 30 kuća, ali oni  su rekli da će tek na proljeće ići u realizaciju, i federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica na čelu sa Adilom Osmanovićem, oni su isto kazali deset kuća ključ u ruke.”

Zanimljivo da pojedini mještani koji su ostali bez svojih kuća u Željeznom Polju  sumnjaju u ovu izjavu tvrdeći  da  se radi o predizbornoj kampanji.

„Odnijelo nam je šatore gdje smo spavali, odnijelo šporet na drva, sve smo izgubili. Sad smo ponovo pod golim nebom. Topčić Polje otkopano. Sami ste vidjeli. Dodijeljena zemljišta za Šeriće na Bistričaku od ŠPD Zavidovići. Šta smo mi uradili ovdje? Mi smo pod golim nebom! Mašina nijedna nije došla da se otkopa ni jedna kuća u ovom mjestu“, kaže Asmir Tutnjić iz naselja Ćole.

Posted by on 2014-08-06. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login