Zemaljski muzej BiH u 2018. ostvario više od 60 hiljada posjeta

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine ostvario je u 2018. godini zavidne rezultate – dug prema uposlenicima je smanjen sa četiri miliona KM u 2015. na 608.275 KM u ovoj godini, prodato je 36.201 ulaznica i zabilježeno više od 60.000 posjeta.

Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH

Direktor te muzejske institucije Mirsad Sijarić zadovoljan je rezultatima koje su uposlenici ostvarili ulažući ogroman napor da održe korak sa osnovnim naučnim, vaspitno-obrazovnim i muzeološkim poslovima. Rezultiralo je to brojnim publikacijama, izložbama, predavanjima, međunarodnom saradnjom i projektima.
Održano je, između ostaloga, 16 izložbi, kao i 15 realiziranih aktivnosti u vidu konferencija, radionica i predavanja. Okončan je trening stručnjaka tog muzeja za konzervaciju i restauraciju u saradnji sa institutom iz Rima, a uz podršku Američke ambasade okončan je i projekt “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”.

Smanjen dug prema uposlenicima i Poreznoj upravi FBiH
“‘Sarajevska Hagada’ je ove godine ubilježena u UNESCO-ov registar Memorija svijeta, a izdavanje do sada najkvalitetnijeg, najobimnijeg izdanja istog rukopisa će zvanično biti predstavljeno javnosti 1. februara 2019. godine na 31. godišnjicu postojanja Zemaljskog muzeja”, najavio je Sijarić.

Uz pomoć Ambasade Francuske, uspostavljena je i saradnja sa Muzejom Louvre u Parizu koji će, naveo je Sijarić, ostati partner i u narednom periodu.

“Nakon dugog tavorenja na privremenoj listi, graditeljska cjelina Zemaljskog muzeja je 3. augusta ove godine zvanično upisana na Listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, što bi u pravnom smislu značilo da je za njegovo održavanje, istraživanje i napredovanje zadužen federalni nivo vlasti”, rekao je Sijarić.

On je izrazio zadovoljstvo što je smanjen dug Zemaljskog muzeja prema uposlenicima i Poreznoj upravi Federacije BiH, te kazao kako očekuje da bi ovom dinamikom saniranja duga krajem 2019. godine Zemaljski muzej mogao imati pozitivno poslovanje.

Posted by on 2018-12-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login