Zemaljski muzej BiH uspostavlja odjeljenje za restauraciju i konzervaciju

BiH, Zemaljski muzej

Zemaljski muzej BiH

U prostorijama Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine danas se održava seminar “Talijanska podrška uspostavljanja Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, s ciljem prezentacije aktivnosti provedenih od Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rima (ISCR).

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji ISCR-a i Zemaljskog muzeja BiH ostvareni su uslovi za uspostavljenje odjeljenja za konzervaciju, čije su laboratorije opremljene naprednom tehničkom opremom, a u kojim će stručnjaci Zemaljskog muzeja nastaviti rad na restauraciji i konzervaciji, započet uz talijansku podršku.

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić je na pres-konferenciji održanoj ovom prigodom istakao da uz pomoć ovog projekta koji je razvijen u saradnji s Ambasadom Italije i Uredom za promociju pri Ministarstvu vanjskih poslova Italije, ova institucija dobija odjel za resturaciju i konzervaciju što je jako bitan segmenta rada Muzeja.

Sijarić je napomenuo da se u 130 godina postojanja Zemaljskog muzeja nije puno pažnje posvećivalo ovaj oblasti koja je značajna za rad.

-Čast mi je i sreća što sam ovaj projekt iskoristio kao izgovor da zaposlim nove mlade ljude u ovaj odjel – rekao je Sijarić.

Carlo Marcotulli iz Ambasade Italije u BiH izrazio je svoje zadovoljstvo što je ambasada aktivno učestvovala u ovom značajnom projektu, a Donatella Cavezzzali iz Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rima govorila je o saradnji sa Zemaljskim muzejom te o edukaciji stručnjaka za konzervaciju i restauraciju.

Seminar je ujedno finalni događaj trogodišnjeg projekta posvećenog muzejskim stručnjacima, koji je razvijen u okviru kulturne kooperacije između Italije i Bosne i Hercegovine, a organiziran u suradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu i Generalnim ureda za promociju Italije pri talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

Seminar će predstaviti rezultate dodatnog treninga stručnjaka Zemaljskog muzeja BiH i restauratorskih radova na metalnim predmetima (2016), na arheološkim i etnološkim predmetima od drveta (2017) te na keramičkim predmetima (2018) iz muzejskih kolekcija.

Posted by on 2018-11-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login