Zemaljski muzej “otvoren” povodom Međunarodnog dana arheologije

Zemaljski muzej, BiH

Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine otvoren je u utorak simbolično na dva sata. Povod je obilježavanje Mađunarodnog dana arheologije, te predavanje studentima sarajevskog Univerziteta. Za većinu studenata arheologije, ovo je bio prvi ulazak u muzej, koji je zatvoren prije dvije godine.

Studentica druge godine arheologije Lamija Hadžibegović prvi put je ušla u Zemaljski muzej. Do sada nije ni imala priliku, jer su vrata ove najznačajnije naučno-historijske institucije u BiH zatvorena već dvije godine.

“Sva praktična nastava koja bi trebala biti izvođena u muzeju, mi je izvodimo u nekoj učionici, koja je oskudno opremljena. Nemamo potrebne materijale. Tek ponekad donesu nam neki materijal iz muzeja i to je to”, objašnjava Lamija.

A kolike su potrebe studenata za blagom koje su čuva u Zemaljskom muzeju najbolje oslikavaju njihove riječi i iskustva.

“Velika je potreba za muzejom, koji su zatvorili. Nemamo mogućnost da vidimo mnoge eksponate i istraživanja, a isključivo zato jer nam vlasti brane”, tvrdi studentica Ajša Čohadžić.

Skoro istovremeno, kada je zatvoren Zemaljski muzej, otvorena je katedra za arheologiju na Univerzitetu u Sarajevu.

“Vi sada imate stotinu arheologa, koji imaju male šanse da se zaposle u struci u narednih deset godina.  Ja mislim da je to strašno, da proizvodimo kadrove, koje realno niko ne traži”, naglašava Mirsad Sijarić, Načelnik Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja

Povodom Međunarodnog dana arheologije Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizovala je predavanja i multimedijalnu izložbu na temu arheološkog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Koliko bh. vlasti brinu o kulturnom i historijskom naslijeđu ove države najbolje pokazuje katanac na vratima muzeja.

“Zatvorena vrata Zemaljskog muzeja nisu posljedica nikakvog nedostatka novca. Radi se o tome, da se u jednoj zemlji, kakva je BiH, sa političkim garniturama koje su manje-više na vlasti, uvijek treba proizvoditi probleme, da bi se fokus javnosti sa stvarnih životnih problema, skrenuo na problem kao što je zatvoren Zemaljski muzej”, smatra Dubravko Lovrenović, historičar i predsjedavajući Komisije.

Zemaljski muzej zatvoren je 2012. godine. Do sada je bilo nekoliko pokušaja, pa i pritisaka da se muzej otvori. Međutim, nisu urodili plodom.

Prije nekoliko mjeseci, dešavanja oko Zemaljskog muzeja BiH, natjerali su Tužilaštvo BiH da pomno istraži načine poslovanja ove najstarije kulturno-naučne institucije u BiH.

Mnoštvo je problema koji se godinama talože unutar zidina Muzeja. Samo dug po tužbi uposlenika iznosi više od milion eura.

U toku je i sudski postupak u kojem Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine tuži državu zbog 19-ogodišnjeg maćehinskog odnosa, još nema jedinstvenog rješenja između Federacije BiH i Republike Srpske kojoj razini vlasti Muzej, osnovan još 1888. godine, treba pripasti.

rse / bih-x

Posted by on 2014-10-22. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login