Zemlje sa najvećim količinama zlatnih poluga u državnim trezorima

zlato

zlato

Predstavljamo vam deset država sa najvećim rezervama zlata u trezorima svojih banaka.

10. Indija
Ova azijska zemlja zvanično ima 557,7 tona zlata, što predstavlja 7,6% novčanih rezervi Indije. U 2009. godini Indija je kupila 200 tona zlata od MMF-a za 6,7 milijardi dolara. Bila je to prva takva prodaja MMF-a u posljednjih desetak godina. Indija je trenutno deseta ekonomska sila svijeta.

9. Holandija
Sa jakom ekonomijom u odnosu na populaciju, Holandija ima i pozamašne količine zlata. Naime, ova mala evropska država ima 612,5 tona zlata, što je 52% njenih finansijskih rezervi. Pretpostavlja se da je većina tih poluga van države, na osiguranim lokacijama u Južnoj Americi i SAD.

8. Japan
Japan ima jednu od najvećih i najmodernijih ekonomija svijeta stoga i ne čudi količina zlata koju posjeduju. 765,2 tone zlata se nalaze u njihovom trezoru, iako je to tek 2,4% ukupnih novčanih rezervi koje ima Japan.

7. Rusija
Rusija ima preko hiljadu tona zlata, tačnije 1.034,7 tona zlata što čini 8,3% njenih ukupnih rezervi. U 2011. godini, Vladimir Putin je tvrdio da su Sjedinjene Američke Države kao parazit na globalnoj ekonomskoj slici i da je dolar glavna prijetnja finansijskoj stabilnosti svijeta. Zbog toga, po njemu, Rusija mora kupovati zlato. U prošloj godini, ukupnim rezervama su dodali još 77 tona zlata.

6. Švicarska
Zemlja internacionalnog bankarstva drži 1.040 tona zlata. To je 7,8 ukupnih finansijskih rezervi ove države. Prošle godine su čak usvojili i zakon po kojem država ne smije prodavati svoje zlato drugim pravnim subjektima.

5. Kina
Druga najjača ekonomija svijeta u svojim trezorima čuva 1.054,1 tonu zlata iako to nije sasvim provjeren podatak zbog činjenice da je kinesko društvo u svojoj prirodi zatvoreno, a politički sistem i dan danas ne dozvoljava strancima provjere svojih zaliha. Kako god, ukoliko se uzme kao tačan, ovaj podatak govori da je to tek 1,1% finansijskih rezervi ove države, što svakako djeluje nerealno s obzirom na to da sama država ima sopstvene rudnike zlata

Eksperti tako nagađaju da Kina zapravo ima preko 3.000 tona zlata.

4. Francuska
Francuzi zvanično imaju 2.435,4 tona zlata što predstavlja čak 64% ukupnih rezervi. Međutim, u posljednjih par godina je bila poprilično „tiha“ na tržištu kada je u pitanju kupovina zlatnih poluga.

3. Italija
Tokom finansijske krize u eurozoni, pojedini su analitičari tvrdili da bi Italija trebala prodati svoje zlato kako bi povratila finansijsku stabilnost. Međutim, Italijani sto nisu uradili pa tako još uvijek imaju 65% finansijskih kapaciteta u vidu zlata. Odnosno, posjeduju 2.451,8 tona ovog plemenitog metala.

2. Njemačka
Nijemci imaju preko 3.300 tona zlata, a na početku protekle godine Bundesbanka je objavila da će u narednih sedam godina Njemačka imati oko 50% zlatnih poluga unutar svojih granica što sada nije slučaj. Trenutno se samo 31% te količine nalazi u trezorima centralne banke Njemačke. Ostatak će biti na sigurnim lokacijama u Sjedinjenim Američkim Državama.

1. SAD
Sjedinjene Američke Države imaju najveću količinu zlata od svih država svijeta. Količina, koja trenutno predstavlja 71% njenih ukupnih finansijskih rezervi, prelazi impozantnih 8.100 tona zlata. Zbog te činjenice, dolar, koji je i vezan za cijenu zlata, rijetko kada pada iako je proglašen jedan vid bojkota američkog dolara od strane Rusije i država bliskih njoj.

Posted by on 2014-03-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login