Žena u crvenom postala simbol turskog otpora

Woman in red dress

Woman in red dress

U crvenoj, jednostavnoj pamučnoj haljini s ogrlicom oko vrata i bijelom pamučnom torbicom na ramenu ova je djevojka hrabro stala pred policijski kordon u istanbulskom parku Gezi i tako postala simbol otpora koji ovih dana potresa Tursku.

Njena fotografija sada kruži društvenim mrežama, a grad je oblijepljen plakatima i naljepnicama s njenim likom.

‘Ova fotografija prikazuje samu bit ovih protesta’, rekao je student matematike iz Istanbula, mladi Estra koji je kao i mnogi drugi noć proveo na ulicama Istanbula.

‘Ona jasno prikazuje ono što se događa. Nasilje policije nad mirnim demonstrantima, ljudi koji samo žele zaštiti sebe i ono u što vjeruju i do čega drže’, dodao je.

Jedan je ulični umjetnik na gradskom zidu nacrtao ovu scenu iz parka, ali je ženu u crvenom prikazao mnogo većom od opasnog, naoružanog policajca.

Uz grafit je napisao: ‘Što nas više špricate, to mi više rastemo!’

Podsjetimo, proteste u Turskoj započela je manja grupa građana koja se pobunila protiv rušenja drvoreda stabala u blizini trga Taksim.

U samo nekoliko dana mirni prosvjedi prerasli su u pravu pobunu, a na ulice mnogih turskih gradova preplavili su nezadovoljni građani. Mnogi uzrok nezadovoljstva pripisuju sve restriktivnijim zakonima koje nameće Vlada kojoj je načelu premijer Tayyip Erdogan.

 

Posted by on 2013-06-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login