Žene dominiraju filmskim festivalom u Torontu

Trećinu filmova na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu su režirale žene, što je rijetkost u današnjem filmskom svijetu, ako se ikada i desi.

Toronto film festival

Toronto film festival

Francusko-turska rediteljka Deniz Gamze Ergüven sa filmom “Kings”, Irkinja Rebecca Daly sa “Good Favour”, Austrijanka Barbara Albert sa “Mademoiselle Paradis” i Francuskinja Agnes Varda su samo neki od primjera.

U Kanadi je taj “feminizam” sasvim prirodan, premijer Justin Trudeau i njegova vlada ga ponosno brane, a jednakost je postala očigledna.

“Jednakost je u prvom planu, ali promjene u filmskom svijetu su spore. U SAD se stanje za žene nije poboljšalo”, rekao je Piers Handling, direktor festivala.

Sa tom ocjenom se složila i profesorica losanđeleskog Univerziteta južne Kalifornije Stacy Smith.

Ona je navela da je od 109 dugometražnih filmova korištenih u uzorku samo 3,4 odsto imalo ženu na režiserskoj stolici.

Predsjednica žirija venecijanske Mostre Annette Bening izrazila je žaljenje jer je do jednakosti polova u filmskoj industriji “put još uvijek dug”.

Na tom festivalu je od 21 filma u konkurenciji samo jedan režirala žena, Kineskinja Vivien Chow.

Glumica Jessica Chastain je na Kanskom festivalu podsjetila da je od dodjele prve i jedine “Zlatne palme” ženi, Novozelanđanki Jane Campion, prošlo 24 godine.

Posted by on 2017-09-09. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login