Žene se pripremaju za promjene ustava

žene, BiH
Gdje: Hotel Hollywood, Dr. Pintola 23, Ilidža
Kada: Petak, 30. mart 11.00 – 11.30h

Učesnice:
Predstavnice ženskog aktivističkog pokreta
Lena Ag, Generalna sekretarka Fondacije Kvinna till Kvinna
Lesley Abdela, Visa partnerica Shevolution

Paralelno sa slučajem Sejdić-Finci žene se pripremaju da utiču na proces ustavnih promjena. Uprkos činjenici da više od polovine populacije u BiH čine žene, one su ipak do sada bile isključene iz ustavnih procesa. Također, ni jedna žena u BiH nije bila uključena u Dejtonske pregovore, kao ni u Butmirski proces. Ženske organizacije u Bosni i Hercegovini odlučile su da ne dozvole da se to dogodi ponovo.

U srijedu je otvoren trodnevni događaj Zagovaranje učešća žena u ustavnim procesima u Bosni i Hercegovini od strane predstavnika/ca međunarodnih organizacija: Mary Ann Hennessey, Šefica Ureda Vijeca Evrope u Bosni i Hercegovini, Andrea Cellino, Direktor Ureda za politička djelovanja i planiranje, OSCE Misija u Bosni i Hercegovini, Dr. Ulrike Hartmann, Specijalna predstavnica za međunarodnu i EU vezu, OHR.

„Mi, žene Bosne i Hercegovine, ne želimo da živimo u državi koja u svojim najvažnijim aktima nije integrisala ostvarivanje ljudskih prava žena. Smatramo da je prošlo puno godina od Dejtona i ne želimo više da čekamo na te, dugo željene promjene. Organizovale smo se, okupile brojne stručnjakinje i stručnjake i očekujemo da će naše napore podržati, u prvom redu mediji, jednako kao i građani/ke.“ Gordana Vidović, Budućnost iz Modriče.

“Ženski aktivizam je odigrao ključnu ulogu u izgradnji demokratije. One su pokazale nevjerovatnu hrabrost. Sada je vrijeme za njih da učestvuju u procesima izgradnje ustava. To je njihovo demokratsko pravo! Važno je da međunarodna zajednica prepozna i podrži ovu inicijativu“, rekla je Lena Ag, Generalna sekretarka Fondacije Kvinna till Kvinna.

Trening se fokusirao na to kako ustav može ojačati ženska prava, te kako osigurati jednaku reprezentaciju muškaraca i žena u procesima donošenja odluka, te su na njemu učestvovale ključne ženske organizacije i žene političarke iz cijele BiH.

Posted by on 2012-03-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login